Podcastissa on nyt aiheena kirjojen New York, etenkin New York City. Rakas aihe, rakas kaupunki, monia rakkaita kirjoja. Listaan jaksossa mainitut alle.
Tärkeimmät vahvasti New Yorkiin liittämäni romaanikirjailijat ovat Michael Cunningham, Siri Hustvedt ja Lionel Shriver. Heidän lähes mutta eivät ihan kaikki teoksensa sijoittuvat New Yorkiin tai niissä ainakin käydään siellä tai muistellaan kaupunkia. Cunninghamin Illan tullen on tärkeimpiä sieluromaanejani ja samalla ehkä tärkein yksittäinen New York -romaanini, jossa kiteytyy paljon sitä, mitä useimmiten "New York -romaanilta" odotan.
Näiltä kolmelta olen lukenut seuraavat teokset:
- Michael Cunningham: Tunnit; Säkenöivät päivät; Illan tullen; Lumikuningatar
- Siri Hustvedt: Lumous; Kaikki mitä rakastin; Amerikkalainen elegia; Kesä ilman miehiä; Säihkyvä maailma
- Lionel Shriver: Poikani Kevin; Kaksoisvirhe; Syntymäpäivän jälkeen; Jonnekin pois
Monien mielestä kaikkein tärkeimmän tai leimallisesti newyorkilaisimman kirjailijan, Paul Austerin, kirjoja olen lukenut vasta vähän. Aloitin aikanaan kuuluisimmalla eli New York -trilogialla, josta en kuitenkaan erityisesti pitänyt. Sattumuksia Brooklynissa oli jo paljon enemmän mieleeni. Aion kyllä joskus vielä jatkaa Austerin parissa; viimeisin suomennettu 4 3 2 1 kiinnostaa minua erityisesti. Haluan mainita Austerin yhteydessä myös upeat New Yorkiin sijoittuvat elokuvat Smoke ja Blue in the Face, joita hän on ollut käsikirjoittamassa ja ohjaamassa.
Yksittäisiä ja erityisen rakkaita New York -romaaneja minulle ovat:
- Jennifer Egan: Aika suuri hämäys
- Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia
- F. Scott Fitzgerald: Kultahattu
- Jonathan Franzen: Muutoksia
- Yaa Gyasi: Matkalla kotiin
- William Styron: Sofien valinta
- Colm Tóibín: Brooklyn
- Hanya Yanagihara: Pieni elämä
Puhuin jonkin verran myös kirjojen sijoittumisesta eri kaupunginosiin. NYC on valtava kaupunki, jonka eri osilla on omat luonteensa. Jo tässä mainittujen kirjojen sijoittumisesta olisi itse asiassa mahtavaa tehdä jonkinlainen kartta tai edes listaus, mutta karkeasti ja muistin varassa pelaten voi jo sanoa, että hyvin moni mainituista romaaneista sijoittuu Brooklyniin (jonka sisällä on tietysti vielä lukuisia pienempiä alueita). Pariskunta Hustvedt-Auster on hyvin tunnettu rakkaudestaan tuota kaupunginosaansa kohtaan, ja sinne he sijoittavat valtaosan kirjoistaankin. Sen lisäksi ainakin Cunninghamin Lumikuningatar tapahtuu pääosin Brooklynissa, samoin kuin Sofien valinta, Syntympäivän jälkeen ja tietenkin Brooklyn. Muistaakseni myös Suzanne Rindellin pyskologinen trilleri The Other Typist, jota pidän vähän kuin Tóibínin Brooklynin kaksosena johtuen joistakin ulkokohtaisista samankaltaisuuksista.
Harlemissa taas ollaan esimerkiksi Matkalla kotiin -romaanissa ja muista lukemistani ainakin Richard PowersinLaulut joita lauloimme -kirjassa sekä Toni MorrisoninJazzissa. Kaikista kauan sitten luetuista kirjoista ei tarkka sijoittuminen ole jäänyt mieleen, mutta väitän, että pääosin Manhattanille sijoittuvat ainakin Illan tullen ja Pieni elämä. Kultahattu taas tapahtuu pääosin Long Islandilla.
Muita lukemiani New York -romaaneja ovat esimerkiksi:
- Neil Abramson: Unsaid
- Leela Corman: Unterzakhn
- Bret Easton Ellis: Amerikan psyko
- Joshua Feldman: The Book of Jonah
- Jean Kwok: Käännöksiä
- Kamila Shamsie: Poltetut varjot
- J. Courtney Sullivan: The Engagements
- Amor Towles: Seuraelämän säännöt
Kesken minulla on jostain syystä mainiolta vaikuttava Nathan Hillin Nix, joka nousi myös muiden vinkkaamana esiin. Muita Twitterissä ja Facebookissa mainittuja -- mutta minulle toistaiseksi lukemattomia -- New Yorkiin sijoittuvia kirjoja olivat:
- Peter Cameron: Someday This Pain Will Be Useful To You
- Mark Helprin: Talvinen tarina
- Eleanor Henderson: Ten Thousand Saints
- Jonathan Safran Foer: Extremely Loud and Incredibly Close
- Donna Tartt: Tikli
- Antti Tuuri: Taivaanraapijat
- Sarah Winman: Kani nimeltä Jumala
New York -klassikoihin (jotka ovat minulla yhä lukematta) luen ainakin seuraavat:
- Truman Capote: Aamiainen Tiffanylla
- E. L. Doctorow: Ragtime
- John Dos Passos: Suurkaupungin kasvot
- Ralph Ellison: Näkymätön mies
- Henry James: Washingtonin aukio
- Sylvia Plath: Lasikellon alla
- J. D. Salinger: Sieppari ruispellossa
- Betty Smith: A Tree Grows in Brooklyn
Luulen että New Yorkiin sijoittuvaa chicklitiä löytyy paljon. Minä olen lukenut ns. naistenviihteestä ainakin Candace BushnellinSinkkuelämää sekä Jennifer WeinerinThen Came You -romaanin. Ranskalaisen Kathrine PancolinMimmit-sarjan toinen osa ja ehkä myös romaani Central Parkin oravat ovat surullisia sunnuntaisin sijoittuvat New Yorkiin, samoin Kate JacobsinLankakauppa-sarja. Ja voisiko ehkä tässä yhteydessä mainita oman romaanini Aika mennyt palaa, vaikka sen podcastista kokonaan unohdin. :D No, pääosin se sijoittuukin Bostoniin, mutta osin myös New Yorkiin.
Jännityskirjallisuuden osalta minulle vinkattiin, että ainakin John E. WestlakenDortmunder-dekkarit, Caleb CarrinThe Alienist ja Håkan Nesserin Carmine Streetin sokeat tapahtuvat New Yorkissa.
Lopuksi päästään vielä minulle juuri nyt erityisen kiinnostavaan narratiivisen nonfiktion pariin. Sen osalta Joan Didion ja hänen muistelmateoksensa Maagisen ajattelun aika sekä Iltojen sinessä ovat olleet (vähintään) yhtä tärkeitä New York -teoksia kuin Cunninghamin, Hustvedtin ja Shriverin romaanit. Voin suositella myös Lena DunhaminSellainen tyttö -teosta sekä Patti Smithin rakastettua Ihan kakaroita -kirjaa, vaikka se on minulla kesken. Näiden lisäksi minulle vinkattiin parista tämän kategorian kirjasta, jotka haluan pian etsiä käsiini ja lukea: Olivia LainginThe Lonely City sekä Sarah MangusonThe Guardians.
Olen varmasti unohtanut listoilta niin itselleni kuin yleisesti tärkeitä New York -teoksia, mutta onhan tässäkin jo monta. Jään haaveilemaan siitä New York -kirjakartasta ja suunnittelemaan podcastiin ehkä lisää tällaisia kaupunkijaksoja. :)