Quantcast
Channel: Kirjava kammari
Viewing all 53 articles
Browse latest View live

Iijoki-kimppaluku: Tuulessa ja tuiskussa

$
0
0
Kalle Päätalo: Tuulessa ja tuiskussa.
Kustantaja: Gummerus, 1981.
Sivuja: 671.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,25/5.
Lue esittely täältä.

Tässä Iijoki-sarjan 11. osassa riittää käänteitä! Jäin miettimään antamaani arvosanaa. Voisi se ehkä pykälää korkeampikin olla, mutta toisaalta kirjan tapahtumat ovat monelta osin niin synkkiä tai haikeita, ettei lukeminen tainnut olla ihan riemujuhlaa. Siis muistaakseni. Taas joudun valittelemaan, että kun lukemisesta on yli puoli vuotta, eivät tapahtumat ole tuoreina mielessä, tai ainakin sekoittuvat muiden sarjan osien tapahtumiin ja tunnelmiin. Onneksi netistä löytyy sivustoja, joiden avulla voi virkistää muistiaan.

Tuulessa ja tuiskussa -romaanin voisi ehkä kiteyttää sanomalla, että Kalle on alamaissa, vaihtaa maisemaa (monta kertaa), juo, nai ja sairastaa.

Sarjan edellisessä osassahan Kalle haavoittui rintamalla, pääsi sotasairaalaan ja alkoi toipua haavoistaan. Nyt Kalle on toipumislomalla kotona Kallioniemessä, mutta ilo ei ota irrotakseen. Eikä mikään ihme. En ole kokenut yhtä paljon arkea muuttavia asioita (loputon armeija ja sota), etenkään yhtä nuorena kuin Kalle, enkä ole loukkaantunut yhtä vakavasti. Silti tunnistan hyvin Kallen kokeman tyhjyyden tunteen, kun suurten tapahtumien jälkeen palaa arkeen ja kotiin, eikä enää oikein tiedä, miten päin olisi. Lisäksi haavoittuminen tai loukkaantuminen masentaa etenkin, jos se aiheuttaa kipuja tai muita hankaluuksia ja rajoitteita olemiselle.

Lisäksi tunnistan itsessäni Kallen ominaisuuden olla "säällä käyvä". Synkän harmaat päivät jo yksistään vetävät nuoren Päätalon mielen matalaksi Kallioniemessä vietetyn talvisen toipumisloman aikana.

Sen verran ytyä Kallesta kuitenkin löytyy, että naisten seura välillä kiinnostaa. Kohtaamisia on niin Oulussa kuin Turpeisenjärvellä, jossa Kalle käy katsomassa tuttuja heiloja Annia ja Hilikkiä. Kallehan piti molemmista tytöistä kovasti jo nuorena poikana, ja sinällään ymmärtää, että valinnanvaikeus on suuri, kun kummatkin haluaisivat Kallen kainaloonsa, mutta lukiessa särki kyllä sydäntä Annin puolesta, kun Kalle vähän luihusti jäi Hilkin luo yöksi. No, Anni sai myöhemmin korvauksen tästä, ja tuollaistahan nuorten elämä joskus on.

Aina välillä Kallen pitää käydä tarkistuttamassa itseään lääkärissä, eikä vastoinkäymisiltä vältytä. Kerran Kallen haavoista löydetään difteria hänen ollessaan jo ovenraossa kotiin lähdössä, ja pakotettu sekä yllättävä jääminen sairaalaan tekee Kallelle hyvin tiukkaa. Myöhemmin käy sitten niinkin, että yksi huolimaton lääkäri passittaa puolikuntoisen Kallen takaisin rintamalle. Siellä Kalle ei käy kuin kääntymässä ja vanhoja kavereita pikaisesti moikkaamassa, kun kollegansa hutiloinnista tuohtunut rintamalääkäri lähettää hänet pikaisesti takaisin toipumaan.

Oulun uudessa lääninsairaalassa Kallella on melkoinen hupiveikko huonekaverina, mutta Kallen masentunut mielentila jatkuu, ja hän lähinnä lueskelee ja on muutenkin omissa oloissaan. Välillä hän pääsee taas käymään Kallioniemessä. Taivalkoskella tapahtuu surullisia, kun Kallen serkut Olavi ja Kalevi Päätalo kuolevat keuhkotautiin. Etenkin Olavi oli Kallelle läheinen ystävä, jota Kalle myös ihaili kovasti muun muassa luonteen, työkunnon, urheilusuoritusten ja ulkonäön takia.

Sitten tapahtuu taas yksi Kallen toilauksista, joita lukiessa kauhistuttaa, suututtaa ja myötähävettää. Oulussa ennen komission tarkastusta Kalle päättää ostaa konjakkia ja juoda kerrankin sivistyneet herrasmiehen humalat. Mopo karkaa kuitenkin käsistä, katupartio hakkaa Kallen pahasti, ja tämä joutuu yöksi putkaan. Sieltä herääminen kohmelossa, naama turvonneena ja toinen silmä umpeen muurautuneena on karmeaa, ja lisäksi Kalle meinaa myöhästyä komission edestä. Tilanteen kauheus on kuvattu hyvin elävästi ja vaikuttavasti.

Seuraukset eivät ole lopulta kovin pahat, mutta Kalle passitetaan Lahden Hennalaan. Taas uudet ympyrät ja ihmiset... En kyllä kadehdi Päätalon tai muiden vastaavissa tilanteissa tempoilleiden sotilaiden tuupittavana olemista ja reissaamista paikasta toiseen toipumis- ja sijoituspaikkoja hakiessa.

Hennalassa pahinta kuitenkin on, että Kallessa todetaan heti alkuun syfilis eli kuppa, ja tämän tekee vielä erityisen "törsti" lääkäri, mikä jää Kallen mieleen todellisena kauhukokemuksena hänen loppuiäkseen. Kalle ei tahdo uskoa sukupuolitautiaan todeksi, mutta ei hänen auta muu kuin lähteä vartioituna kohti Lahden Tyttölyseota, jossa sodan aikana hoidettiin iho- ja sukupuolisairauksia.

Tätä lukiessa tuli muuten mieleen oma opiskeluaikani Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa, joka sijaitsee Kruununhaassa vanhan sukupuolitautisairaalan tiloissa. Opiskelijatilaamme rakennuksen kellarissa kutsuttiinkin Kuppalaksi. :)

Takaisin kirjaan: Kalle oli tietenkin kauhuissaan joutumisestaan tällaiseen paikkaan, ja siellä piti vielä olla aika kauan, mutta lopulta sairaala-aika ei ollut niin paha kokemus. Henkilökunta oli suvaitsevan ystävällistä potilaita kohtaan, ja potilaiden joukossa oli värikkäitä persoonia, joiden ansiosta huumori kukki myös sukupuolitautien osastolla.

Tässä välissä kirjassa tapahtuu päätalolaisittan outo hyppäys, sillä jo ennen Iijoki-sarjan aloittamista Päätalo oli kirjoittanut omiin kokemuksiinsa hyvin tarkasti pohjautuvan romaanin Nälkämäki, jonka kuvaama aika hypätään sitten Tuulessa ja tuiskussa -romaanin loppupuolella yli. Päästyään Tyttölyseolta Kalle määrättiin nimittäin Kivennavalle Siiranmäen sotavankileirille talousaliupseeriksi, ja Nälkämäki käsittelee tätä aikaa ja kokemusta. Minä puolestani käsittelen kuukauden päästä Nälkämäkeä, eli teen hyppäyksen Iijoki-sarjan ulkopuolelle minäkin.

Tässä kirjassa kerrotaan vielä kuitenkin jotain esimerkiksi Kummun Patruunan maille pystytetyistä saksalaisten parakeista, sedän ennen sotaa näkemistä enneunista ja taivalkoskelaisten -- myös kallioniemeläisten -- joutumisesta evakkoon. Sydäntä kylmää lukea näistä. Lisäksi Päätalo kertoo hyvin nopeasti ja ylimalkaisesti alkaneesta kirjeenvaihdosta Laina-nimisen, Tampereen lähellä asuvan nuoren naisen kanssa, ja sitten pian kihlauksesta ja naimisiinmenosta. Tämä asioiden läpi juokseminen tuntuu oudolta Päätalon yksityiskohtaiseen kuvaukseen tottuneesta lukijasta, mutta Kallen ja Lainan alkutaipaleeseen palataan vielä jossain määrin sarjan seuraavissa osissa.

Niin, Kalle tosiaan ehtii moneen paikkaan, naiseen ja tilanteeseen mukaan tässä sarjan osassa, ja lopuksi vielä kuitataan lyhyesti vaikka kuinka mullistavia tapahtumia Päätalon elämästä. Aina ei siis voi väittää, että Päätalon kirjoissa kerrotaan lähes Alastalon salin tapaan satojen sivujen mitalla yhtenä päivänä ja yhdessä paikassa tapahtuneista asioista. :) Tylsä Tuulessa ja tuiskussa ei olekaan, mutta Kallen mieli on usein niin matala ja tapahtumat niin ikäviä, että varsinainen hyvänmielen romaani tämä ei ole.

Oikeasti olen tällä hetkellä menossa Iijoki-sarjan 16. osassa Ratkaisujen aika. Lisäksi luen parhaillaan Jenni Janatuisen hienoa teosta Miehenkuva -- Kalle Päätalon perintö (Johnny Kniga, 2005), jota suorastaan ahmisin, jos aikaa olisi, niin mielenkiintoinen se on. Siitä saan myös tukea monille ajatuksilleni, joita tätä sarjaa lukiessa on herännyt -- ja jotka olen luullut keksineeni itse. :) Niin kuin toki tavallaan olenkin, mutta on mahtavaa lukea niitä nyt syvennettyinä kirjasta. Samalla mietin aiheita, joista puhun heinäkuun alussa Päätalopäivillä. Sitä tapahtumaa ja Taivalkoskelle pääsyä odotan kuin kuuta nousevaa.

Lämmintä alkavaa kesää teille kaikille Päätalo-aiheisia jaarituksiani seuraaville! Palataan juhannuksen jälkeen asiaan Nälkämäen merkeissä. :)

Nälkämäki ja Päätaloviikko

$
0
0
 Kalle Päätalo: Nälkämäki.
Kustantaja: Gummerus, 1967.
Sivuja: 557.
Genre: Omaelämäkerrallinen sotaromaani.
Arvio: 3,75/5.
Lue esittely täältä.

Kuten viimeksi kerroin, hyppään nyt hetkeksi varsinaisen Iijoki-sarjan sivuun ja kirjoitan jotakin Nälkämäki-romaanista, joka julkaistiin vuonna 1967 ennen peittelemättä omaelämäkerrallista Iijoki-sarjaa. Nälkämäessä Kalle kertoo -- omien sanojensakin mukaan -- käytännössä suoraan omista kokemuksistaan, mutta käyttää itsestään peitenimeä Matti Lieko. Hän myös sanoo kesken Iijoki-sarjan suoraan, ettei viitsi siinä enää toistaa Nälkämäessä käsiteltyjä asioita, koska ko. romaani on käytännössä yhtä omaelämäkerrallinen kuin sarjan varsinaiset osat.

Kai Hirvasnoro sanoo Päätalon matkassa -blogissaan, että Nälkämäki ansaitsisi paikan kaapin päällä sotakirjallisuuden klassikkona. Hirvasnoro suhtautuu Päätalon tuotantoon myös kriittisesti, joten mielipide ei ole Kallea jumalana pitävän palvojan. Suhtaudun siihen kunnioittaen, ja pidän erityisen hienona sitä, että ilmeisesti Päätalon "raportti" sodanaikaiselta vankileiriltä on ainutlaatuinen suomalaisessa kirjallisuushistoriassa. Silti on pakko sanoa, että minulle henkilökohtaisesti tämä romaani oli Kallen sanassa melko suivaisa luettava. Se johtunee ennen kaikkea kahdesta asiasta: Ensimmäinen on se, etten ole sotakirjallisuuden ylin ystävä enkä tunne genreä kovin hyvin. Toinen on taas se, joka on toistunut silloin tällöin Iijoki-sarjan armeija- ja sotavuosiin sijoittuvissa osissa ja jonka muistan erityisen raskaana Ahdistettu maa -romaanista, eli tapahtumien sijoittuminen suljettuun, miesvaltaiseen yhteisöön, jossa kaikki henkilöt ovat vielä lukijalle tuntemattomia.

Toisin sanoen jäin tässä(kin) kirjassa kaipaamaan enemmän naishahmoja ja ns. naisellisempia aiheita, ja koska pitkässä Iijoki-sarjassa rakastan tutustua yhä enemmän pitkään mukana oleviin henkilöhahmoihin, koen väsyttävänä tilanteet, joissa Kalle taas heitetään uuteen porukkaan ja alkaa uusien (mies)henkilöiden kuvaus ja heihin tutustuminen.

Tässähän ei ole objektiivisesti katsottuna mitään väärää, eikä se, että tämä suivauttaa minua, ole kirjailijan syy. Uskokaa siis miehisemmän ja etenkin sotakirjallisuuden ystävät ennemmin Kaita kuin minua ja lukekaa ihmeessä tämä sotavuosien vankileirikuvaus. Niin, rintamakirjallisuuttahan tämäkään romaani ei ole, vaikka Suomi käy tapahtuma-aikaan sotaa. Asemasodan vuosien aikana Kalle tosiaan palveli loukkaantumisensa vuoksi Siiranmäen vankileirin talousaliupseerina nykyisen rajan takana. Leirillä oli suomalaisia vankeja: rintamakarkureita ja ns. tavallisista rikoksista tuomittuja -- ei poliittisia eikä sotavankeja.

Tämänkin sotavuosien osuuden kuvaaminen on ehdottomasti tärkeä teko, eikä kirja minustakaan huono ole, vaikkei se henkilökohtaiseen makuuni täysillä osunutkaan. Mieleeni on jäänyt useita kohtauksia siitä huolimatta, että lukemisesta on jo aikaa: alun kauhukokemus nälkäisten vankien ryöstäytyessä kerjäämään ruokaa leirin uusilta työntekijöiltä; Kallen/Matin ponnistelu vankien puolesta saadakseen näille enemmän ruokaa; toisaalta Kallen/Matin pettymykset vankien käyttäessä väärin hänen luottamustaan kaikesta huolimatta; ja loppuajan epäinhimillinen rääkki (johon Päätalo myöhemmissäkin teoksissaan usein palaa), kun leiriä purettiin, oli kiire sisemmälle Suomeen ja Kalle/Matti pantiin selvitystöissä lähes mahdottoman eteen. Viimeisenä vielä kenttäkeittiön tragikoomiset luovutusyritykset -- ja sitten helpottava vapauden tunne jo liikkuvaan junaan kavereiden avustuksella hypätessä ja vankileirin lopultakin taakse jäädessä.

Nälkämäessä ei juuri käsitellä Iijoki-sarjasta tuttuja henkilöitä. Jokusen kerran lähinnä kirjeenvaihdon yhteydessä mainitaan perheenjäseniä tai vanhoja kavereita. Kallen ja Lainan suhteen alkuajat saavat pientä lisävalotusta, kun ne Tuulessa ja tuiskussa -osan lopussa esiteltiin hyvin ylimalkaisesti ja pohjustamatta yllättäen (mikä ei ole Päätalolle lainkaan luonteenomaista). Nyt en suoraan muista, kerrotaanko Sylvi Vesastosta enemmän tässä kirjassa vai sotavuosien jälkeisistä ajoista kertovissa Iijoki-sarjan osissa, mutta koko Sylvi-tapaus on minulle ainakin toistaiseksi edelleen jokseenkin hämärän peitossa ja sellainen asia, jota Päätalo tuntuu kirjoissaan vähän vältelleen.

Kuukauden päästä palaan sitten "ruotuun" ja Iijoki-sarjan pariin Tammerkosken sillalla -osan myötä.

Tähän loppuun haluan vielä mainita vuosittaisen Päätaloviikon, joka on tänään taas alkanut Taivalkoskella. Tänä vuonna minäkin pääsen ensimmäistä kertaa mukaan, ja olen myös puhujana kolmessa eri tilaisuudessa perjantain ja lauantain aikana. Täältä löytyy Päätaloviikon ohjelma niille, joita visiitti kiinnostaa. Minä olen tietenkin todella innoissani, kun pääsen vihdoin Taivalkoskelle, Jokijärvelle ja Kallioniemeen. Se tuntuu vieläkin uskomattomalta, vaikka matkaan on enää muutama päivä. Laittelen loppuviikon aikana varmastikin kuvia ja kuulumisia reissun päältä blogin Facebook-sivulle ja Instagramiin. Myöhemmin tänne varsinaiseen blogiinkin.

Hyvää Päätaloviikkoa, alkavaa heinäkuuta ja kesän jatkoa!

Iijoki-kimppaluku: Tammerkosken sillalla

$
0
0
Kalle Päätalo: Tammerkosken sillalla.
Kustantaja: Gummerus, 1982.
Sivuja: 672.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,25/5.
Lue esittely täältä.

Minulle oli helpotus päästä Siiranmäestä pois, ja luulen sen johtuvan yhtä paljon minut lukijana etäännyttäneestä mukafiktiivisyyden korkeasta asteesta kuin itse vankileirin ahdistavasta ilmapiiristä.

Käsittelin siis viimeksi Nälkämäki-romaania, jonka Päätalo kirjoitti omista kokemuksistaan mutta selkeämmin fiktiivisenä romaanina ja aiemmin kuin Iijoki-sarjan. Nyt hypätään pois Siiranmäestä sodan viimeisiin vuosiin ja muuttoon Tampereelle. Pahoittelen heti kärkeen mahdollisia virheitä, sillä minulla alkavat mennä kirjat ja asioiden tapahtumajärjestys sekaisin ja saatan muistaa väärin. Onneksi netistä löytyy jonkin verran muiden kirjoituksia omaa muistelua tukemaan. Esimerkiksi Kai Hirvasnoron blogista löytyy juttu Tammerkosken sillastakin.

Hirvasnoron otsikko kuuluu "Kallen ja Lainan tarina alkaa", ja siitä kertoo myös kirjan kansikuva. Alkuun käydään kuitenkin Kestilässä ihmettelemässä taivalkoskelaisten toista evakkoreissua. Vaikka erona karjalaisiin pohjoissuomalaiset pääsivät lopulta aika pian takaisin kotiseuduilleen ja esimerkiksi jokijärveläisten tapauksessa ehjinä säilyneisiin koteihinsakin (jälkimmäinen ei päde vaikkapa kuusamolaisten kohdalla), on evakkouden kuvaus surullista ja mieltäliikuttavaa tässäkin kirjassa. Ihmisillä oli tietenkin jo epätietoisuudesta johtuva hätä, ja vieraille seuduille toisten nurkkiin asettuminen oli vaikeaa. 

Itkettävä kohtaus kirjassa on, kun Kalle tapaa sattumalta evakkojoukossa yksin tillottavan sokean Ukkelin. Vanhaa miestä käy nyyhkään asti sääliksi niin kirjailijalla kuin lukijalla. Järkyttävää on myös Riitun persoonallisuuden muutos. Tähän asti lukemissani Iijoki-sarjan osissa (18 ensimmäistä) yleensä romakka ja reteästi vaikeuksia päin puskeva Riitu on lannistunut kahdesti, ja tämä evakkoreissu on niistä tapauksista ensimmäinen. Hänen elämänhalunsa tuntuu loppuneen ja jonkinasteinen masennus ottaneen vallan. Eikä se mikään ihme ole noissa olosuhteissa muutenkin kotirakkaalle Riitulle. Varmasti monikin asia painoi hänen mieltään -- myös Kallen ja Lainan yhteenlyöttäytyminen.

Riitu on suosikkihahmoni Iijoki-sarjassa, mutta tässä ja vähän seuraavissakin osissa tuskastuin hänen suhtautumiseensa Kallen naimisiinmenoon ja tuoreeseen miniäänsä. Riitulla on minusta tuntunut aina olevan viisautta, lämmin sydän ja avara ymmärrys, mutta sitten hän kiukuttelee kuin pahainen lapsi tai kliseisin kauhutarinoiden anoppi poikansa rakastuessa! Ärsyttävää. No, kyllä Riitulla on myös lämpimät ja hyvät hetkensä tässäkin kirjassa, mutta täytyy ihmetellä hänen kuvattua itsekkyyttään ja lapsellisuuttaan tässä asiassa.

Ei Riitu tosin ainoa minua suivaannuttanut naishahmo Tammerkosken sillassa ollut. En ole lukenut vielä Kallen ja Lainan tarinan loppua, joten en voi sanoa lopullista mielipidettäni Kallen ensimmäisestä vaimosta -- kuten hänet on kirjoissa esitetty -- mutta tällä hetkellä vähän ihmettelen hahmon parjausta, joka tuntuu olevan kovin yleistä Päätalon lukijoiden keskuudessa. Palaan tähän aiheeseen myöhemmin, mutta vaikka minulla on nyt ihan ok-kuva Lainasta, olin minäkin aluksi järkyttynyt Kallen naisvalinnasta. Laina tuntui niin teennäiseltä läyrynaamalta ja tietysti tiukkapipoiseltakin, ja näin punaista varmaan jokaisen "isi"-nimityksen kohdalla.

Ja jos olisin voinut jotenkin ymmärtää Kallen jaksavan tuollaista lässytystä, kaiken teki tuplasti pahemmaksi samassa huoneessa asunut anoppi. Kauheaa sanoa hahmosta, joka pohjautuu todelliseen henkilöön ja oli kuvaushetkellä jo vanha ja raihnainen, mutta kyllä Kallen tilanne oli tuollaisen anopin kanssa ahtaasti asuessa varmasti aivan helvetillinen. Periaatteessa (yli)ystävällinenhän vanhus oli, mutta seurankipeä mouruaja, joka ei osannut tai halunnut antaa tuoreelle avioparille hetkeäkään omaa rauhaa ja tilaa. Ja suorapuheinen huomauttelija sekä vähintäänkin rivien välistä kovastikin moittiva ihminen. Sellainen joka nostaa karvani pystyyn. Hrrr.

Olin siis tosiaan alkuun Kallen avioitumisesta suunnilleen yhtä kauhuissani kuin Riitu, vaikka päivittelin hänenkin käytöstään. Onneksi tilanne ainakin minun silmissäni tuosta vähitellen paranee, mutta kyllähän avioliiton lähtökohdat olivat huonot, kun pari kihlautui neljännellä tapaamisellaan (ja vielä kolmannella tapaamiskerralla Laina erehtyi miehestä ja meni puhumaan tuntemattomalle luullen tätä Kalleksi kauan!) ja tilanne sodan loppuvaiheilla ja sen päättyessä oli monella tapaa raskas henkisesti ja aineellisesti. Ihmettelen yhdenkin vastaavan liiton onnistumista!

Kallella oli kiire naimisiin, vaikka hän sitten heti perään alkoi haikailla poikamieselämän vapauden ja kotiselkosiinsa paluun perään. Myös Pohjois-Suomen tytöt tuntuivat kuin enkeleiltä oman, rasittavan vaimon rinnalla. Uskollinen Kalle ei jaksanut olla ajatusten tai tekojenkaan tasolla. Melkein tragikoominen on kirjan alkupuolen Hennala-jakson kohtaus, jossa Kalle kohtaa pelottavan kyltymättömän Viipurin Paulan ja saa palkinnoksi tippurin, jota joutuu hoidattamaan tuttuun paikkaan Lahden Tyttölyseolle. Sääliksi Kalle käy jo siinä vaiheessa, kun hän pelkää tippurin jääneen parantumatta ja yrittää hankkia lääkkeitä paheksuvilta ja asiattomilta apteekkareilta.

Tässä kirjassa tapahtuu siis paljon ja suuria asioita: sota loppuu, Kalle pääsee viiden vuoden jälkeen vihdoin armeijasta, menee naimisiin ja pääsee aloittamaan vuosikausia haikailemansa siivilielämän. Minua kiinnostaa paljon myös aihe, jota kirjassa kuvataan hyvin, nimittäin suuri pettymyksen tunne, joka rauhan koittaessa yllättää, kun taivas ei aukenekaan. Paikkaa ja merkitystä elämässä on vaikea löytää vuosikausien armeijaelämän ja kovien sotakokemusten jälkeen. Elämä on myös aineellisesti hyvin vaikeaa ja niukkaa. Silti Tammerkosken sillalla on vielä suorastaan iloluontoinen kirja, kun vertaa seuraavaan sarjan osaan, Pohjalta ponnistaen, josta kirjoitan kuukauden päästä.

Minulla oli tarkoitus kertoa tässä samalla Päätaloviikon kokemuksistani ja laittaa sieltä valokuvia, mutta kun postaus on näin pitkä jo tällaisenaan ja kellokin käy jo reilusti seuraavaa vuorokautta, voisin yrittää kirjoittaa Taivalkosken reissustani ihan erillisen postauksen vaikkapa parin viikon päästä.

Kauniita loppukesän päiviä teille kaikille!

Lukumaraton 2015: kirjavalikoima

$
0
0
Minulle tuli vähän puun takaa mahdollisuus keskittyä vuorokaudeksi lukemiseen, ja kun olen jo pitkään haaveillut kolmannen lukumaratonini suorittamisesta (katso ensimmäinen vuodelta 2012 ja toinen vuodelta 2013), päätin aloittaa sellaisen tänään. Kello on pian puoli neljä iltapäivällä, ja itse maratonin aloitan näillä näkymin klo 17 tai 18 -- katsotaan nyt, miten ehdin, kun on vielä asioita hoidettavana ennen sitä.

Laitan kuitenkin tänne jo kuvat ja listat kirjoista, jotka olen koonnut maratonvalikoimaksi. Maratonilla haluan lukea lyhyitä kirjoja, sillä teosten tiheä vaihtaminen pitää mielen virkeänä ja motivaation korkealla. Siksi valitsin romaanipinoihin kirjoja joissa on korkeintaan 200 sivua (tai muutamissa on muutaman sivun yli tuon määrän). Lisäksi minulla on novellikokoelmapino, jos mieleni tekee välillä lukea vielä lyhyempiä tekstejä. Saattaa kuitenkin olla, että luen nyt vain kokonaisia teoksia, mutta haluaisin kyllä aloittaa taas vanhan tapani lukea yksi novelli joka aamu, joten kiinnostavien novellikokoelmienkin miettiminen teki ihan hyvää. Ja niistäkin saa siis sanoa mielipiteensä!

Minua nimittäin kiinnostaisi, mitä kirjoja valikoimistani erityisesti suosittelisitte -- tai ette suosittele. On kiva, jos kerrotte mielipiteitänne ja kommentoitte muutenkin täällä, Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä. Päivitän kaikkia näitä maratonin 24 tunnin aikana, mutta itse blogia ehkä vähän harvemmin kuin noita muita kanavia.

Pidemmittä puheitta tässä on maratonin "kokonaisten teosten valikoima" -- tosin näistä kaksi (Maa on syntinen laulu sekä Andalusian karkea suola) on sellaisia, että ne ovat jääneet minulta aikanaan kesken ja aion ne lukea nyt loppuun. Kirjat on kerätty omista hyllyistäni, eli en ole erikseen käynyt kirjastossa tai kirjakaupassa tätä varten:





  • Selja Ahava: Eksyneen muistikirja
  • Woody Allen: Sivuvaikutuksia
  • Jane Austen: Northanger Abbey
  • Julian Barnes: Levels of Life
  • Raphaële Billetdoux: Aamun sinessä mustat linnut
  • Anita Brookner: Katsokaa minua
  • Heinrich Böll: Katharina Blumin menetetty maine
  • Jane Campion: Piano
  • Truman Capote: Breakfast at Tiffany's
  • Kristina Carlson: William N. päiväkirja
  • Bo Carpelan: Lehtiä syksyn arkistosta
  • Marie Darrieussecq: Sikatotta
  • F. M. Dostojevski: Kirjoituksia kellarista
  • F. M. Dostojevski: Vanhan ruhtinaan rakkaus
  • Marguerite Duras: Siniset silmät musta tukka
  • Jenny Erpenbeck: Kodin ikävä
  • Richard Ford: Roihu
  • Anna Gavalda: Viiniä keittiössä
  • Paula Hahtola: Aita
  • Riitta Jalonen: Kuka sinut omistaa
  • Karen Jennings: Finding Soutbek
  • Anja Kauranen: Ihon aika
  • Jamaica Kincaid: Katoava paratiisi
  • Anita Konkka: Hullun taivaassa
  • Essi Kummu: Lasteni tarina
  • J. M. G. Le Clézio: Alkusoitto
  • Siegfried Lenz: Hetken hiljaisuus
  • Asta Leppä: Sinä et hävinnyt
  • Torgny Lindgren: Muistissa
  • Reko ja Tiina Lundán: Viikkoja, kuukausia
  • Sari Malkamäki: Jokin yhteinen maailma
  • Merete Mazzarella: Först sålde de pianot
  • Toni Morrison: Armolahja
  • Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu
  • Vladimir Nabokov: Lumooja
  • Irène Némirovsky: Veren polte
  • Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta
  • Aulikki Oksanen: Tykkimiehen syli
  • Markku Pääskynen: Ellington
  • Markku Pääskynen: Etanat
  • Markku Pääskynen: Vastaavuuksia
  • Henrika Ringbom: Sonjan kertomus
  • Philip Roth: Everyman
  • Philip Roth: Tuohtumus
  • Francoise Sagan: Muuan hymy
  • Francoise Sagan: Pidättekö Brahmsista
  • Francoise Sagan: Rakastaja
  • Asko Sahlberg: Siunaus
  • Asko Sahlberg: Yhdyntä
  • Raija Siekkinen: Saari
  • Vivi-Ann Sjögren: Andalusian karkea suola
  • Henrik Tikkanen: Kulosaarentie 8
  • Henrik Tikkanen: Majavatie 11
  • Henrik Tikkanen: Mariankatu 26
  • Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata
  • Satu Waltari: Kahvila Mabillon

Ja tässä vielä novellikokoelmat, joista olen osasta lukenut joitakin tekstejä, mutta en mitään näistä kokonaan. Näistä kiinnostaa erityisesti yksittäiset novelli-/kertomussuositukset, jos sellaisia löytyy:



  • Juhani Aho: Tulivuori sammuessaan ja muita lastuja
  • Juhani Aho: Valikoima lastuja
  • A. S. Byatt: Pieni musta kirja
  • Sergei Dovlatov: Matkalaukku
  • Nell Freudenberger: Lucky Girls
  • Granta 2: Outo
  • Kazuo Ishiguro: Yösoittoja
  • Daniel Kehlmann: Maine
  • Eeva Kilpi: Se mitä ei koskaan sanota
  • Jhumpa Lahiri: Tuore maa
  • Alice Munro: Liian paljon onnea (hyllyssä osittain luettuina myös ainakin Viha, ystävyys, rakkaus ja Karkulainen, jos oikein muistan)
  • Irène Némirovsky: Sunnuntai
  • Teuvo Pakkala: Kertomuksia
  • Jayne Anne Phillips: Mustat kuviot
  • Annie Proulx: Lyhyt kantama
  • Aleksandr Pushkin: Patarouva ja muita kertomuksia
  • Kalle Päätalo: Kannaksen lomajuna
  • Sari Pöyliö: Pölynimurikauppias
  • Eeva Rohas: Keltaiset tyypit
  • George Saunders: Joulukuun kymmenes
  • Carol Shields: Tavallisia ihmeitä
  • F. E. Sillanpää: Piika ja muita kertomuksia
  • Tuula-Liina Varis: Pikku naisia

No niin, näillä lähdetään liikkelle. Saapa nähdä, mikä valikoituu ensimmäiseksi luettavaksi. Ihan jännittää, hahaa! 

Kirjavan kammarin lukumaraton 2015

$
0
0

Lukumaraton 2015 alkoi klo 18, vaikka tekniikka laahaa vähän perässä. Päätin lukea ensimmäiseksi ns. pois alta aikanaan keskenjääneet kirjat, Timo K. MukanMaa on syntinen laulu sekä Vivi-Ann SjögreninAndalusian karkea suola. Mutta ennen kuin aloitin, hain postin, ja siellä minua odottikin kaksi uutuuskirjaa, jotka sopivat mitaltaan ja kiinnostavuusarvoltaan maratonvalikoimaan! Nämäkin siis saattavat tulla luetuksi: Kaisa HaatasenMeikkipussin pohjalta sekä Roope SarvilinnanKateissa.

Mutta nyt jo siis luen ja palaan tänne myöhemmin. Teen varmaan niin, että päivitän kuvien kanssa muualle someen ja tänne vain kirjoitan, mutta lisään kuvat kyllä tännekin myöhemmin elävöittämään tekstiä. Minulla vain on niin vanhat ja hitaat vehkeet, että kuvien lisääminen tänne joka välissä veisi turhaa aikaa lukemiselta.

Nyt Espanjaan!


###



Klo 19.05 olin lukenut loppuun Sjögrenin ja Mukan. Sjögrenin ja minun tarina on sellainen, että olin odottanut näiden kirjojen lukemista jo vuosia varmana siitä, että tulisin niitä rakastamaan, kun vuosi sitten otin vihdoin tämän Andalusian karkean suolan matkalukemiseksi Valenciaan. Kirja oli minusta ihan hyvä, mutta ei tehnyt lopulta elämää suurempaa vaikutusta, enkä oikein osaa sanoa miksi. Rakastan Espanjaa, ja rakastan ruokaa, ja Sjögren kirjoittaa hyvin, mutta jotenkin hänen kokemusmaailmansa on niin erilainen kuin omani, ettei kirja tullut silloin eikä tullut nytkään ihan liki. Ihania kohtia siinä kyllä on, kuten nyt kirjan loppupuolelta lukemani luku "Valo". Se alkaa näin:

On perjantai, ja me päätämme syödä Luksusillallisen. Jääkaapissa on pullo roseeviiniä, joka on odottanut jo kauan, kourallinen merirapuja ja simpukoita, herkkusieniä, tuoretta persiljaa ja avokado. Luksusillalliseen kuuluu, että tullessaan näkee katetun pöydän odottamassa ja yllättyy ja häikäistyy, että korkeat lasit ovat ohuet, että pöytä, vaikka pienikin, on verhottu maata viistävin liinoin, että on kynttilöitä, kukkia ja aikaa.

Ja jatkuu yhtä ihanana. Sjögrenin lukemistakin aion jatkaa. Hyllyssä odottaa hänen muita muistelmateoksiaan.

Timo K. Mukan klassikkoteokseen suhtauduin epäilevästi, kun aloin sitä työvelvollisuutena pari vuotta sitten lukea. En yleensä pidä ns. perilappilaisesta, naturalistisesta kirjallisuudesta. Maa on syntinen laulu kuitenkin yllätti minut jollakin oudolla lumovoimalla, joka oli yhä tallella, kun kirjan nyt lopetin. Se ei pääse suurimpien suosikkieni joukkoon, mutta on selvästi asemansa ansainnut ja oli minullekin huomattavasti parempi kuin olin pelännyt. Uuden painoksen kansi on myös ihan mielettömän hieno!

Nyt laitan itselleni vähän ruokaa ja jatkan sitten lukemista -- en vielä tiedä, millä teoksella. Olen ottanut huomioon suosituksenne kyllä, kiitos niistä! Kello on jo 19.35 ja varmaan kahdeksan maissa pääsen jatkamaan.


###



Aloitin Asko SahlberginYhdynnän noin klo 19.45 ja lopetin sen noin 21.15. Olen halunnut pitkään lukea Sahlbergia, ja kirjaksi valikoitui tuo Yhdyntä etenkin P. S. Rakastan kirjoja -blogin Saran vahvasta suosituksesta. Kannattikin häntä uskoa, sillä kirja oli aivan loistava! Olen lukenut tänä vuonna tosi paljon sodasta ja ollut siihen jo vähän kyllästynyt, mutta tämä vei kyllä mukanaan hetkeen ja sen taustoihin, ja sai uppoamaan sekä eläytymään niin täysin, että kirjan loputtua oli ihan hassua havahtua Bulevardin yöstä Espoon iltaan.

Nyt kello on 21.45 ja aloitan vähitellen seuraavan kirjan. Valitsin lopulta Reko ja Tina LundáninViikkoja, kuukausia. Ensin ajattelin, että haluan lukea jotain ei-suomalaista vaihteeksi tai jotain kevyempää, mutta sitten totesin, että en voi pudottautua heti pois suurista tunteista (Yhdynnän tietystä kyynisyydestä huolimatta) (se loppu nimittäin, se loppu), mutta tyylilaji saisi kuitenkin vaihtua. Luen siis jotakin, joka luultavasti itkettää mutta joka vastaa tähän edellisen kirjan jättämään jylhään tunteeseen, elämän ja kuoleman pohdintaan sekä kesäillan hämärään. Ja on liiankin totta.

(Vuorokausirytmini on muuten tällä hetkellä hyvin kesäinen ja lomaa jäljittelevä, eli menen nukkumaan, kun kello on pitkälti aamuyön puolella, ja heräilen vasta aamupäivällä. Uskon siis ehtiväni lukea vielä ainakin kaksi kirjaa ennen kuin menen nukkumaan -- ja jatkan lukemista huomenna.)


###



Aika tarkalleen kaksi tuntia luin Lundánien päiväkirjamaista teosta, iltakymmenestä puolilleöin. Olen tässä jo vähän hengitellyt, mutta luonnollisesti olo on aika tyhjä. Vierastan sosiaalipornoa ja sitä itsessänikin tunnistettavaa halua lukea muiden tragedioista, kauhistella kuvia. Taistelen sitä vastaan. Siksi luen tosi vähän mitään tällaisia kirjoja. Viikkoja, kuukausia oli kuitenkin mässäilemätön ja armollinenkin lukijaa kohtaan, sillä sitä varsinaista loppua ei kuvattu lainkaan, vaikka sitä pohdittiin.

Ja onhan näillä kirjoilla selvä tehtävänsäkin, vaikka minulle tulee helposti inhottava olo itseäni kohtaan, jos näitä luen. Reko Lundán, tai kirjan Aki, myös kuvaa tuota tehtävää hyvin kirjan loppupuolella. Vaikka se on vaikeaa, on varmasti hyvä yrittää samastua kuolemaa läpikäyvien ihmisten tunnetiloihin.

Tämä kirja oli minusta hyvä myös rehellisyydessään. Pidin esimerkiksi siitä, miten kirjan vaimo pohtii väsymyksensä keskellä, miksi tuli valinneeksi juuri tämän miehen, kun muitakin rakkauksia on elämässä ollut. Elämä tai sattuma on niin julma. Tai se vain on. Pidin myös rinnastuksesta sodasta saapuvaan miehenriekaleeseen, josta on tullut yksi huollettavista, lapsista, ja silti pitäisi iloita, kun tämä on saapunut kotiin elävänä -- vaikka se sotavuosina elätelty unelma entisestä miehestä ei enää olekaan todellisuutta.

No mutta. Huh. Nyt haluan lukea jotain oikein etäännettyä ja fiktiivistä. Mietin tässä valintaa muutaman käännetyn teoksen välillä samalla kun odotan pizzan valmistumista. On nimittäin taas nälkä.


###



Yhden maissa aloin lukea J. M. G. Le ClézionAlkusoittoa. Tykkään, mutta pari tuntia ja noin 120 sivua myöhemmin jouduin luovuttamaan ja myöntämään, että uni tulee väkisin. Nyt siis väliin vähän zetaa, ja luen kirjan loppuun herättyäni. Otin yöpöydälle myös muutamia muita maratonteoksilla, joilla voin jatkaa, jos en jaksa vielä Le Clézionkaan jälkeen nousta sängystä. En kuitenkaan kerro, mitä kirjoja valitsin, koska mieli voi olla aamulla (lue: aamupäivällä) jo toinen.

Hyvää yötä, ja huomiseen!


###



Huomenta! Vaikka onkin jo keskipäivä. Heräilin kymmenen jälkeen, ja vähän uutisia luettuani sekä kahvit keitettyäni luin Alkusoiton loppuun. Tavallaan se oli taas yksi eurooppalainen tarina toisesta maailmansodasta, mutta jokainen niistä on kuitenkin tärkeä ja Le Clézio on hyvä kirjoittaja. Pidin hänen tyylistään, tarinan pohjautumisesta hänen äitiinsä (vaikka minun piti lukea jotain superfiktiivistä...) ja pienistä erikoisuuksista, kuten päähenkilön isän siirtomaamenneisyydestä Mauritiuksella.

Sodan kuvaus on aina kamalaa, vaikka siitä lukisi miten paljon. Ei tästäkään kirjasta mieli mitenkään iloiseksi tullut, ja alkoi suututtaa, tai paremminkin väsyttää, kun mietin nyky-Euroopan ja -Suomen päivänpolttavia puheenaiheita ja tämänkin kirjan käsittelemiä, sotaan johtaneita teemoja 75 vuoden takaisessa Euroopassa... Voi suru. Päätin nyt lukea Henrik Tikkasta, joka toivottavasti kaivelee omaa napaansa ja parisuhdettaan. Kaipaan sellaista tähän väliin.


###



Tikkasen Kulosaarentie 8:n kanssa vierähti lopulta melkein kolme tuntia, mutta se johtui siitä, että kävin välillä suihkussa, laitoin ruokaa jne. Luin melkein koko kirjan ulkona auringossa, mikä oli ihanaa, ja mieleen tuli ensimmäinen lukumaratonini reilu kolme vuotta sitten, kun luin niin ikään ulkona auringonpaisteessa Henrik TikkasenYrjönkadun

Luulin, että tämä nyt lukemani osoitetrilogian ensimmäinen osa jo käsittelisi suhdetta Märtan kanssa, mutta Tikkanen kertoikin suvustaan, lapsuudestaan ja nuoruudestaan sotaan saakka. Todella mielenkiintoista silti. Pidän hänen ironisesta tyylistään. Uskon tietäväni hänen olleen monella tavalla ikävä ihminen, mutta tosi älykäs ja hyvä kertomaan hän kyllä on ollut.

Mieli tekisi jatkaa Tikkasten parissa, joko osoitetrilogian tai Märtan kirjojen kanssa, mutta yritän sittenkin ehtiä näiden viimeisten kolmen tunnin aikana lukea kaksi mannereurooppalaista klassikkoa. Saa nähdä, miten käy.


###



Kolmelta aloin lukea Francoise SaganinRakastajaa. Siinä meni reilut 1,5 tuntia. Kirja oli ihan hyvä ja oivaltava mutta ei tehnyt kuitenkaan hirveän suurta vaikutusta. Haluan silti lukea enemmän Sagania, ja sain kuitenkin (uskoakseni) kiinni hänen ajatuksistaan, mikä oli paljon haastavampaa vaikkapa hänen maannaisensa Marguerite Duras'n kohdalla.

Viimeisenä kirjana minun piti lukea Heinrich BöllinKatharina Blumin menetetty maine, mutta aloinko jo väsyä lukemiseen ylipäätään vai vain perieurooppalaiseen tyyliin, huomasin joka tapauksessa pian, etten jaksanut keskittyä kirjaan, joka olisi selvästi keskittymistä vaatinut. Vaihdoin lennossa Jhumpa Lahirin Tuore maa -kokoelman niminovelliin, kun sitä oli täällä juuri suositeltu ja kun se oli sopivan mittainen vajaassa tunnissa luettavaksi. Ja se olikin todella ihana. Solahdin anglofoniseen kirjaan kuin kotiini, ja tietysti Lahirilla on aina mukana myös Etelä-Aasia, mikä vain parantaa asiaa. Tässä novellissa oltiin vielä Seattlessa, joka on minulle rakas kaupunki.

Sain novellin luettua noin vartin ennen maratoniajan päättymistä, mutta en viitsinyt enää väkisin hoputtaa itseäni lukemaan jotakin lyhyttä tarinaa tuossa ajassa. Mahdollisimman suuren sivumäärän maratoonaaminen tuli kokeiltua ensimmäisellä kerralla, nyt tärkeämpää on fiilistely ja todellinen lukemiseen keskittyminen. Minä en tunnistakaan joidenkin kirjailijoiden loukkaantumista siitä, että heidän teoksiaan luetaan näiden maratonien aikana tai toisten lukijoiden tunnetta siitä, että maratonilla ei voisi lukea mitään, joka vaatii keskittymistä ja sulattelua. Ehkä tuossa ihan loppumetreillä ajatus alkaa turtua, joskin siihenkin ainakin minulla auttaa oikeanlaisen tekstin valinta, mutta ainakin minulle, kiireiselle työnarkomaanille ja perheenäidille nämä harvinaislaatuiset lukumaratonit ovat juuri niitä hetkiä, joina kaikkein parhaimmin ja syvimmin keskityn tekstiin, lukemiseen ja tunnelmaan. Kirjan valikoituminen maratonille ei siis ainakaan minulla ole millään tavalla loukkaus tai epäluottamuslause teosta kohtaan.

No niin. Näiden 24 tunnin aikana luin viisi kokonaista teosta, yhden novellin ja kolmesta kirjasta osan, yhteensä noin 956 sivua (Hyvin tarkalleen sama sivumäärä kuin kaksi vuotta sitten, muuten! Kolme vuotta sitten luin 200 sivua enemmän.):

  • Heinrich Böll: Katharina Blumin menetetty maine, 20 ensimmäistä sivua
  • J. M. G. Clézio: Alkusoitto, 178 sivua
  • Jhumpa Lahiri: Tuore maa -novelli, 80 sivua
  • Reko ja Tina Lundán: Viikkoja, kuukausia, 184 sivua
  • Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu, 50 viimeistä sivua
  • Francoise Sagan: Rakastaja, 124 sivua
  • Asko Sahlberg: Yhdyntä, 136 sivua
  • Vivi-Ann Sjögren: Andalusian karkea suola, 40 viimeistä sivua
  • Henrik Tikkanen: Kulosaarentie 8, 144 sivua


Ihanaa oli taas kerran. Sillä vaikka luen muutenkin paljon ja ammatikseni, niin tällaista mahdollisuutta keskittyä ihan vain "hupilukemiseen" lyhymmissäkin pätkissä on vain harvoin. Parhaimmat lukuelämykset tällä maratonilla olivat Asko Sahlbergin, Henrik Tikkasen ja Jhumpa Lahirin tekstit. Kaikki lukemani oli kuitenkin hyvää. Paljon jäi lukematta sellaista, jota olin ehdottomasti ajatellut tämän vuorokauden aikana lukevani, mutta toisaalta valitsin pari itseni yllättänyttä kirjaa pinoistani.

Nyt vain lisään maratonin aikana ottamani kuvat tähän postaukseen, ja sitten alan tehdä jotain aivan muuta -- kuten siivota, heh, ja odottaa perhettä kotiin. Vastailen kommentteihinne myöhemmin, kiitos niistä ja muustakin kannustuksesta sekä maratonin seuraamisesta!

Iijoki-kimppaluku: Pohjalta ponnistaen

$
0
0
Kalle Päätalo: Pohjalta ponnistaen (Iijoki 13).
Kustantaja: Gummerus, 1983.
Sivuja: 704.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 3,75/5.
Lue esittely täältä.

Tämä Iijoki-sarjan 13. osa, Pohjalta ponnistaen, oli monella tapaa kauheaa luettavaa. Kokonaisuutta katsoen olen kyllä samaa mieltä esimerkiksi Kai Hirvasnoron kanssa, joka sanoo kirjasta seuraavaa: "Romaani on todella vaikuttava kuvaus sodan käyneen miehen sopeutumisvaikeuksista siviilielämään, toivottomalta tuntuvasta kuilusta unelmien ja todellisuuden välillä sekä vimmasta päästä nopeasti elämässä eteenpäin viiden hukkaan menneen vuoden jälkeen." Lukukokemukseni teki kuitenkin kauheaksi paitsi kirjan ahdistavat tapahtumat myös tapa, jolla ne esitettiin. Tai pikemminkin alustettiin.

Toivoisin että Päätalon kirjoja olisi aikanaan kustannustoimitettu enemmän. Tästäkin olisi saanut hyvin vaikuttavan kuvauksen juuri tuosta kokonaista sukupolvea (melkeinpä sukupolvia!) jäytäneestä vaikeudesta palata siviiliin sotien jälkeen, rakentaa identiteetti ja elämä uudelleen -- löytää elämälle taas sisältö ja merkitys. Mutta sellainen kuva minulla on, että kirjailijaa ei ole hirveästi ohjattu tässä hänen terapeuttisessa kirjoitusurakassaan, ja siksi tässäkin kirjassa toistetaan tuskastumiseen asti samoja asioita, joilla Kalle on halunnut varmasti voimakkaasti perustella sekä itselleen että lukijoille, miksi hänelle kirjan lopussa kävi niin kuin kävi. Kuulemme siis samat (jo muutenkin ennestään tutut) lapsuuden traumat toistettuna varmaankin kymmeneen kertaan, ja ehkä lähes sata kertaa toistuu kuvaus Lasihelmi-iskelmän soimisesta Kallen päänsisäisessä gramofonissa.

Kauheita, järkyttäviä ja varmasti tapahtumien kulkuun ratkaisevasti vaikuttaneita asioita, mutta en minä ainakaan voinut sille mitään, että kyllästyin ja turhauduin lukemaan saman asian toistettuna niin moneen kertaan. Vaikka kirjailijaa ymmärränkin. Kustannustoimittajaa ehkä vähemmän.

Kallen "hummeeti alkaa siis sassaroida", ja myöhemmissäkin Iijoki-sarjan osissa saa huomata, että hänellä yksi sen merkkejä on juuri jonkin musiikkikappaleen tarttuminen aivoihin ja soimaan päässä jatkuvasti. Varmasti hyvin ahdistava kokemus ja kaikessa kauheudessaan tosi kiinnostava myös. Kamalaa on, miten yksin ihmiset olivat sotakokemuksiensa kanssa. Vaikka ne olivatkin pitkälle yhteisiä melkein kaikille. Tai no, väite on siinä virheellinen, että kyllä mielenterveyspalveluja oli tarjolla, ja kävihän Kallekin (pitkin hampain) lääkärin puheilla, kun Laina oli tarpeeksi monta kertaa kehottanut, mutta ei hölmöyksissään ilennyt paljastaa lääkärille vakavimpia oireitaan eikä siten saanut oikeanlaista apua.

Ihminen on sodan -- sotien -- jälkeen rikki. Kalle oli lisäksi siirtynyt uuteen ympäristöön kauas kotiseudultaan, jota ikävöi hullun lailla (anteeksi kirjaimellisuus). Pika-avioliittoon ryntääminen kadutti saman tien, ja oli kauhea kiire päästä toteuttamaan niitä unelmia, joita sotien aikana oli elätelty. Kalle pyrki hakeutumaan kirjallisuus- ja kirjoittamispiireihin ja -harrastuksiin. Lisäksi hän teki kahta työtä, joista pääasiallistaan yksin talvisessa metsässä -- ja tietysti "röytämällä". Sattui vielä synkkä, pimeä ja loskainen talvi, mikä oli säätiloihin herkästi reagoivalle Kallelle myrkkyä. Kotona odotti ahdistava avioliitto ja sairas anoppi, jota piti hoitaa.

No, kirjan lopussa noustaan jo hieman valoisampaa kohti. Kalle tormistautuu lähes pelkällä tahdonvoimalla ja saa lisäksi alkuun pitkän, usein antoisan uransa rakennusalalla. Enää ei tarvitse painaa pitkää päivää yksin metsässä vaan saa työkavereita ja haaveilla etenemisestä.

Pohjalta ponnistaen käsittelee siis suomalaisen sielunmaiseman ratkaisevaa vaihetta, kansakunnan murtuneiden mielien momentumia, josta on jäänyt voimakkaita jälkiä nykypäivään asti. Surullisista tunnelmistaan ja tapahtumistaan huolimatta se olisi antoisa lukukokemus, ellei kirjailijan olisi annettu rypeä aivan niin huolella ja toisteisesti hänen mielensä murtumisen syissä ja oireissa. Kuitenkin tärkeä kirja tälle kansalle ja varmasti se on sitä ollut ennen kaikkea kirjailijalle itselleen. Voisin kuvitella kirjoitusprosessin olleen hyvin vaikea mutta lopulta puhdistava.

###

En saanut sitten kuitenkaan tässä välissä aikaiseksi postausta heinäkuisesta Päätaloviikosta. Mutta kyllä se eräänä kauniina päivänä vielä ilmestyy! Ehkä jopa syyskuun aikana, mutta ainakin näemme taas kuukauden päästä, kun käsittelyvuorossa on omalla tavallaan hauska, kaikessa traagisuudessaankin farssimainen Iijoki-sarjan 14. osa, Nuorikkoa näyttämässä.

Siihen saakka toivottelen tänä kauniina kesäisenä päivänä hyvää alkavaa syksyä tai ainakin syyskuuta kaikille!

Kate Morton: Kaukaiset hetket

$
0
0
Julkaisen uusintana vuoden 2012 bloggaukseni Kate MortoninThe Distant Hours -romaanista, jonka suomennoksen Bazar julkaisi äskettäin nimellä Kaukaiset hetket. Tai paremminkin ohjaan teidät lukemaan vanhan postaukseni linkin kautta. Ihana kirja!

Tässä välissä olen muuten kuunnellut Kate Mortonilta myös tuon postauksessa mainitsemani The Secret Keeper -romaanin, ja juuri tänään tein äänikirjaennakkotilauksen The Lake House -uutuudesta. Morton on edelleen Lucinda Rileyn ohella yksi suurimpia suosikkejani nimenomaan kuunneltuna. Heidän kirjansa sopivat minulle erityisen hyvin äänikirjoina, samoin kuin Jojo Moyesin. Suosittelen kaikkia lämpimästi laadukkaan viihteen ystäville.

Syysaurinkoista loppuviikkoa!

Bloggariklubi, Alli Jukolan tarina ja Onnellisuuden tasavalta

$
0
0

Bloggariklubin lavalla näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, ohjaaja/dramaturgi Minna Leino ja Kansallisteatterin tekstisuunnittelija Kirsi Helstelä.

Ensimmäinen Bloggariklubi ja Alli Jukolan tarina

Kaikki uusi ja uudenlainen tekeminen on lähtökohtaisesti kivaa. Lisäksi nälkäni muutakin kulttuuria kuin kirjallisuutta kohtaan on kasvanut viime aikoina. Siksi innostuin, kun kuulin keväällä Kansallisteatterin ja Bonnierin kirjakustantamojen lanseeravan Bloggariklubin, joka yhdistää ja tarjoaa kulttuurikokemuksia teatteriin ja kirjallisuuteen liittyen.

Keväällä kävin avajaisklubilla, jossa oli alkuun runsas kattaus kirjailijoiden ja teatterintekijöiden haastatteluja. 


Vilja Perttola Bonnierilta kyselee Pauliina Sudelta tämän kirjoittamasta psykologisesta trilleristä Takaikkuna (Tammi, 2015). 

Haastattelujen ja iltapalan jälkeen menimme katsomaan Kansallisteatterin Willensaunaan monologinäytelmän Alli Jukolan tarina. Se pohjautuu Riina Katajavuoren romaaniin Wenla Männistö (Tammi, 2014), joka on taas eräänlainen uudelleentulkinta Aleksis KivenSeitsemän veljestä -klassikosta. Harmitti kun en ollut Katajavuoren romaania edeltäkäsin lukenut, vaikka yleisesti ottaen innostun pastisseista ja muista vanhojen teosten uudelleentulkinnoista. Kaikkea kiinnostavaa ei ehdi lukea, mutta ehkä Wenla Männistö oli jäänyt minulla odottamaan siksikin, että Seitsemän veljestä ei ole koskaan kuulunut suosikkiklassikoideni joukkoon. Lapsena pidin kyllä paljon Riitta Nelimarkan kuvittamasta laitoksesta, mutta aikuisena en ole jaksanut Kiven tekstistä oikein innostua.

Tuoreelta tuntui kuitenkin jo kuultuna Katajavuoren idea tuoda klassikko paitsi nykyaikaan myös valita päähenkilöksi veljessarjan ja koko perheen ulkopuolelta nuori nainen Venla. Kansallisteatterin sovituksessa romaanista oli taas poimittu pääosaan veljesten äiti, Alli Jukola. Katajavuori ei pitänyt tätä lainkaan huonona asiana, sillä hän oli itsekin kiintynyt Alliin ja saanut paljon myös häneen liittyvää lukijapalautetta. Kirjaa lukematta ja näytelmän katsottuani ratkaisu tuntui hyvältä myös minusta. Pidän monologinäytelmistä, ja Alli Jukolalla oli tarpeeksi sanottavaa kannattelemaan kokonaista näytelmää. Hienoa työtä Paula Siimekseltä.


Kansallisteatterin pääjohtaja ja Alli Jukolan tarinan ohjaaja Mika Myllyaho sekä Riina Katajavuori Lavaklubilla Kirsi Helstelän haastattelemina.


Alli Jukolan tarinan ehtii katsomaan vielä syys- ja lokakuun aikana!

Onnellisuuden tasavalta

Jo ensimmäisellä Bloggariklubilla oltiin saatu esimakua Kansallisteatterin tämän syksyn ensi-illasta Onnellisuuden tasavalta, joka on Minna Leinon ohjaus brittiläisen Martin Crimpin tekstistä. Tämän postauksen aloituskuvassa juuri Minna Leino on kavunnut näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin kanssa lavalle kertomaan näytelmästä ja lukemaan siitä pätkän. Kiinnostus näytelmää kohtaa heräsi heti tuolloin, ja olinkin iloinen, kun bloggariklubilaisena sain kutsun Onnellisuuden tasavallan viimeviikkoiseen ensi-iltaan.

Näytelmä täytti keväällä syntyneet odotukset, joskin se oli paljon muutakin kuin alkuosan loistavan piinallinen perhepäivällinen, johon liittyvän pätkän Björkman silloin keväällä meille luki. Saimme väliajalla jututtaa näytelmän dramaturgia Jukka-Pekka Pajusta, jonka kertoman perusteella tiesin odottaa, ettei näytelmä jatkukaan ensimmäisen osan sabluunalla. Jos Alli Jukolan tarina houkutteli lukemaan Wenla Männistöä ja uudelleen Seitsemän veljestä, Onnellisuuden tasavalta sai nyt kiinnostumaan DantenJumalaisesta näytelmästä. Toki se on käsitteenä ja perusteiltaan tuttu, mutta uskon, että Onnellisuuden tasavallasta olisi saanut enemmän irti, jos olisi tuntenut Jumalaisen näytelmän rakenteen ja henkilöhahmot paremmin.

Sillä myös tämä näytelmä on eräänlainen pastissi ja Dantea mukaillen kolmiosainen. Ensimmäisen puoliajan jouluateria oli tosiaan näytelmän selkein osio, kuten dramaturgi kertoi, mutta ei lainkaan tylsää tai perinteistä teatteria sekään. Häijyä se oli. Yhtään ei tiennyt, mitä viiltävää tai kauheaa kukin perheenjäsen seuraavaksi suustaan päästää. Pidin erityisesti Terhi Panulan esittämästä isoäidistä ja Marja Salon sekä Alina Tomnikovin nuorista tyttäristä. Ja tietenkin Hannu-Pekka Björkmanista, jonka osuus oli mahtava.



Toinen, mm. talkshow- ja ryhmäterapiatyyliin vedetty osio oli hetkittäin, suurimman osan aikaa, järjettömän hauska. Jo ensi-illassa näyttelijät myös pelasivat ryhmänä hyvin ja rytmikkäästi yhteen. Hetkittäin ärsyynnyin siitä, että nykyajan kyyninen kommentointi oli aiheiltaan vähän kulunutta. Moneen kertaan on jo kuultu vitsejä ja valitusta esimerkiksi siitä, miten nykyihminen on narsistinen, kun se kuvaa itseään ja elämäänsä sosiaaliseen mediaan muiden katsottavaksi. Mutta ei se ainoa aihe ollut, ja kaiken kaikkiaan näytelmän teema itsekkyyden ja kuvitellun yksilöllisyyden johtamisesta tyhjyyteen ja yksinäisyyteen oli koskettava.

Näin näytelmän sen lopun mukaan tulkitsin, mutta osioista viimeinen jäi minulle selvästi hämärimmäksi ja tylsimmäksi. Lyhythän se oli, mutta silti huomasin vähän jo venytteleväni puutuneita jäseniäni, koska en oikein ymmärtänyt, mistä on kyse. Eikä taidetta aina tarvitsekaan ymmärtää, mutta etenkin Cécile Orblinin roolihahmon Madeleinen tulkintaan olisin varmaan kaivannut sitä Danten tuntemusta. Hänen ja sinällään loistavan Björkmanin roolit, välinen dynamiikka ja liittyminen näytelmään kokonaisuutena olivat minulle hieman mystisiä.

Kuitenkin voittopuolisesti kokemus oli loistava. Katsoessa sai nauttia, mutta samalla oli pakotettu pohtimaan, pureskelemaan ja sulattelemaan. Kiinnostuneena menenkin tämän jälkeen lukemaan muiden tulkintoja näytelmästä. Niitä löytyy paitsi lehdistä myös ainakin seuraavista blogeista: Pilkkuun asti, Kujerruksia, HuminaaKirsin Book Club ja Lumiomena.

Iijoki-kimppaluku: Nuorikkoa näyttämässä

$
0
0
Kalle Päätalo: Nuorikkoa näyttämässä (Iijoki 14).
Kustantaja: Gummerus, 1984.
Sivuja: 620.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,5/5.
Lue esittely täältä.

Viimeksi vähän lointelin, kun Kallen elämän, ainakin aikuiselämän ehkä raskaimmasta kaudesta kertovan Pohjalta ponnistaen -romaanin synkkä mutta merkittävä aihe oli minusta pilattu liiallisella toisteisuudella ja jankkaamisella. Nuorikkoa näyttämässä on onneksi paljon sujuvampi teos siitä huolimatta ja oikeastaan sen takiakin, että se kertoo hyvin perusteellisesti yhden kesän tapahtumista.

Kuten myös Kai Hirvasnoro bloggauksessaan toteaa, Päätaloa syytetään usein liiasta perusteellisuudesta, vaikka se tosiasiassa on hänen suuri vahvuutensa ja olennainen osa kirjojen tyyliä sekä suosiota. Se mikä minua välillä tuskastuttaa, etenkin kun luen tätä sarjaa nyt hyvin tiheään tahtiin, on toisteisuus, ei perusteellisuus. Nuorikkoa näyttämässä ei siis minusta kärsi niin sanotusta hitaudestaan, ja vaikka tässäkin sarjan osassa vastoinkäymisiä riittää, ne menevät niin överiksi että muuttuvat jo koomisiksi, ja siksi olenkin kutsunut tätä kirjaa eräänlaiseksi farssiksi -- vaikka huumori pitää rivien välistä löytää itse.

Lisäksi tämän kirjan vastoinkäymiset ovat kuitenkin suurimmilta osin arkisia, ei perustavanlaatuisia, eksistentiaalisia, koko elämää synkistäviä ukkospilviä, kuten edeltävässä Pohjalta ponnistaen -osassa.

Nuorikkoa näyttämässä -kirjan päätapahtuma on Kallen ja Lainan kesälomamatka eli "huppailureissu" Taivalkoskelle. Vastoinkäymisissään farssimaisen matkasta tekevät paitsi huono tuuri ja sattumat myös ennen kaikkea sodanjälkeinen aika, jolloin siirtyminen Tampereelta Koillismaan perukoille ei todellakaan käy helposti ja käden käänteessä vähäisen liikenteen, huonokuntoisten autojen ja ennen kaikkea renkaiden takia. Helteinen matka on vastuksia täynnä, ja lisäksi Kalle ja Laina ovat itse lisänneet kärsimyksiään ottaessaan kantaakseen normaalien matkatavaroiden lisäksi jättimäisen vaarinkaljapullon janojuomaksi, suuren multalaatikollisen kastematoja eli "kasijaisia" sekä useita viinapulloja trokattavaksi taivalkoskelaisille.

Viinan arkkivihollinen Laina on yllättäen innostunut henkiystävänsä Salli Lisäkkään myötä kuljettamaan myytävää viinaa matkalaukuissa, mutta Kalle ei lopulta ilkeä pyytää pulloista juuri ylimääräistä hintaa, joten niiden raahaaminen ei lopulta ole kovinkaan nerokas idea. Vaarinkaljasta kyllä on iloakin hikisellä matkalla, ja Kallen Kallioniemen peltoon istuttamista kasiaisista riittää riemua vielä pitkään etenkin kalamiehille. Silti pullot ja laatikot muodostuvat painoaan raskaammiksi taakoiksi, kun menomatka Jokijärvelle venyy ajallisesti ja muuttuu pitkälti patikoitavaksi.

Ihan uskomatonta, miten pitkät pätkät Kalle ja Laina tosiaan kävelevät helteessä, huonoissa varusteissaan ja raskaiden kantamustensa kanssa! Esimerkiksi Taivalkosken kirkonkylältä Jokijärvelle, eli noin 20 kilometriä, joskin he yöpyvät välillä Kummussa. Mutta sitä ennenkin on jo kävelty ja seisottu ja odotettu -- ja riidelty. En yhtään ihmettele Lainan tuskastumista, vaikka vastoinkäymiset eivät tietenkään Kallen syytä ole, eikä hän ihan purematta niele vaimonsa länkytystä ja syyttelyä. Luulen että kuka tahansa olisi tuolla matkalla hermostunut ja lempeinkin läyrypariskunta revennyt riitoihin.

Olo perillä Kallioniemessäkään ei ole ruusuilla tanssimista. Kalle on tietysti luonteelleen uskollisena pettynyt kotiseutuunsa, joka ei täytä odotuksia tai muistuta lapsuus- sekä nuoruusvuosien kauniita mielikuvia. Laina tuntee olonsa vieraaksi, eikä ymmärrä paikkakuntalaista huumoria tai muuta elämäntyyliä. Vähän yllättäen Laina ja Herkko löytävät kohtuullisesti yhteisen sävelen, kun taas Riitu, vaikka nyt jo vähän tsemppaakin miniänsä kanssa, joutuu pettymään, kun "minna" ei ymmärrä parhaan eli hillojen päälle. Riituhan oli poikansa Kallen mukaan lähes sairas suhteessa hilloihin, joita poimi ja söi himoonsa joka vuosi, ja piilotteli parhaita apajiaan lähimmiltä ystäviltäänkin. Ja kun hän sitten tätä itse poimimaansa jumalten herkkua ylpeänä ja tohkeissaan Lainalle tarjoaa, miniä nyrpisteleekin nenäänsä ja "töpeksii hillonkiviä", kun pelkää niiden menevän umpisuoleen.

Kesän hupailureissuun mahtuu siis vaikeuksia, riitoja, mustasukkaisuutta ja pettymyksiä. Toki siellä hyviä ja hauskojakin hetkiä pilkahtelee, mutta enemmän tämä kirja on tragikoominen. Lomamatkan päätteeksi Kalle ja Laina palaavat helpottuneina Tampereelle mukanaan Kallen sisko Eeti, joka tulee kaupunkiin kokeilemaan onneaan ja itsenäisen elämän alkua. 

Seuraavissa osissa seurataan sitten Kallen ja Lainan avioliiton (ja riitojen) jatkumista sekä Kallen ammatillista etenemistä rakennusalalla. Kuukauden päästä käsittelyssä on Iijoki-sarjan osa 15, Nouseva maa. Siihen saakka iloisen kirjavaa syksyä!


Iijoki-kimppaluku: Nouseva maa

$
0
0
Kalle Päätalo: Nouseva maa (Iijoki 15).
Kustantaja: Gummerus, 1985.
Sivuja: 639.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,25/5.

Lue esittely täältä.

Tämä Iijoki-sarjan 15. osa, Nouseva maa, on muistini ja muistin verestelyn perusteella suurimmalta osin sellainen tasaisen mukava "Päätalo".Sen suuntainen tulkinta on myös Hirvasnoron Kailla blogissaan

Kalle alkaa tosissaan asettua Tampereelle (vaikka ei vielä ihan lopullisesti), oppia rakennusalan töitä -- se sujuu jopa Kuusisen Ukin johdolla! -- ja saa lunastettua Lainan kanssa rintamamiestontin Messukylän lähellä olevalta Vilusen--Viialan alueelta. Omaa kotia ei ole heti mahdollisuuksia alkaa rakentaa, mutta perunat saadaan jo maahan ja muutakin valmistelevaa puuhaa tehtyä. Lainan kanssa sujuu ihan kivasti, mihin vaikuttaa myös Kallen Eeti-siskon asuminen samassa huushollissa, sillä aviopari ei kehtaa tämän kuullen niin paljon riidellä, ja lisäksi Eeti auttaa kotitöissä, mikä vähentää Kallen ja Lainan väsymystä ja ärtymystä.

Alkuun Kalle kirjoittaa kertomuksiakin, joita julkaistaan tiuhaan etenkin Pohjolan Jätkä -lehdessä. Sen suhteen Kalle kokee suuren pettymyksenkin, kun pitkään itseään odotuttaneet palkkiot viimein saapuessaan ovat vain murto-osan siitä, mitä hän on odottanut. Lehti joudutaan lopulta lakkauttamaankin paperipulan takia, mikä on katkera pala Kallelle ja monelle muulle vanhalle tai silloiselle tukkilaiselle. On vaikea ymmärtää, miten juuri paperiteollisuuden ratkaisevassa asemassa olevien työntekijöiden oma lehti lakkautetaan ensimmäisten joukossa.

Pulaa on muutenkin kovin monesta asiasta, lähes kaikesta, tämän kirjan tapahtumavuosina 1945--46. Olen kirjoittanut tästä monta kertaa ennenkin, mutta sanon taas, että ajattelen yhä useammin sitä, kuinka monella tavalla ja pitkäaikaisesti viimeisimmät sodat Suomeen vaikuttivat. Ja vaikuttavat vieläkin, vaikka eivät toki yhtä radikaalisti. Että kyse ei ollut pelkästä rintamasodan ajasta, ei todellakaan. Pula ja puute sekä sodissa syntyneet traumat ja muut henkiseen vointiin vaikuttaneet asiat vaikeuttivat elämää suorastaan kohtuuttomasti 1940-luvun loppupuoliskolla.

Yksi tähän liittyvä vaikutus on se, joka jättää Kallen hetkeksi aikaa työttömäksi, kun rakennusmiehille ei ole materiaalipulan vuoksi hommia. Kalle käy työttömyyskautenaan leikkauttamassa karsastaneen silmänsä, ja siihen liittyvä sairaalavisiitti tuo pientä vaihtelua rakennustyön sävyttämään kirjaan. Toivuttuaan leikkauksesta Kalle pestautuu vielä kerran halkoja hakkaamaan ja pääseekin tekemään työtä erinomaisessa palstassa hyvien kelien aikana. Silti ei ole vaikea irrottautua takaisin rakennuksille, kun kutsu käy.

Hyvän mutta tasapaksuhkon kirjan loppuun on saatu sitten dramatiikkaakin, kun Kalle eksyy harjakaisissa taas mieron tielle viinan ja vietin ohjaamana. Myöhäinen kotiinpaluu osoittautuu vaikeaksi Lainan lukittua oven niin, ettei Kalle pääse sisälle. Humalassaan ja syyllisyydentunnossaan Kalle raivostuu silmittömästi ja nostattaa sellaisen riidan vaimonsa kanssa, että Kuusisilta juostaan koko perheen voimin hätiin. Kerran suututtuaan Kalle antaa lähes kaiken tulla ulos ja myös Kuusisten, etenkin Ukin kuulla kunniansa risasta vesipumpusta lähtien. Kalle ajattelee, että mitä väliä, sillä tuolla hetkellä hän on varma, että edessä on avioero ja muutto pois Kuusisen yläkerrasta.

Lopulta käy niin, että Ukin nuori ja ujo tytär saa anelullaan Kallen raivon talttumaan, ja vähän myöhemmin on Allin vuoro puhua Kallelle järkeä ja saada tämä unohtamaan avioeroaikeet. Kallen ja Lainan välille muodostuu kuitenkin pitkä ja jäinen mykkäkoulu, mutta sen aikana tapahtuu esimerkiksi sellainen ihme, että Ukki korjauttaa Kallea pitkään piinanneen vesipumpun. Ehkä siis kannatti avata suunsa. :)

Kalle ja Lainakin tekevät lopulta sovinnon, eikä Laina ainakaan kirjassa saa koskaan tietää, mitä tuhmuuksia Kalle harjakaisiltana teki, vaan riidan aihe oli nimenomaan alkoholin juominen ja myöhäinen kotiinpaluu. Kallen osalta taas nöyryyttävä kodin ulkopuolelle lukitseminen.

Elämä jatkuu entisenlaisena (tosin Eeti on tässä välissä palannut takaisin Taivalkoskelle ja niin, se pumppu toimii nyt hyvin), mutta eihän tuokaan viimeiseksi rajuksi riidaksi nuoren avioparin välillä jäänyt. Tähän välienselvittelyyn Kalle kuitenkin ajatuksissaan palaa vielä monesti, sen verran isoista asioista oli pohjimmiltaan kyse.

Kuukauden päästä käsittelyvuorossa on Ratkaisujen aika, Iijoki-sarjan 16. osa, joka on tapahtumiltaan ja ehkä pohjavireeltäänkin vähän tätä Nousevaa maata monipuolisempi ja ns. isompien asioiden romaani.

Siihen saakka toivottavasti edelleen näin aurinkoisena ja kuivana jatkuvaa syksyä!

Iijoki-kimppaluku: Ratkaisujen aika

$
0
0
Kalle Päätalo: Ratkaisujen aika (Iijoki 16).
Kustantaja: Gummerus, 1986.
Sivuja: 638.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,5.
Lue esittely täältä.

Iijoki-sarjan 16. osa, Ratkaisujen aika, oli kokonaisuudessaan sujuvaa luettavaa. Erityisesti mieleeni on jäänyt Kallen aika Ikaalisissa kämpän tai oikeammin metsätyökeskuksen rakennushommissa. Näin siitä huolimatta, että Päätalon taika on minulle paljolti jatkuvuudessa, hitaudessa, tuttuudessa ja toistuvuudessa, vaikka näihin piirteisiin välillä myös tuskastun. Ja että lukuinnon ylläpitäminen on ollut usein vaikeinta silloin, kun Kalle on hypännyt tutuksi tulleista ympyröistä ja piireistä uusiin. Siksi minua alkuun harmittikin ajatus siitä, että tässä kirjassa oltaisiin paljon tuntemattomalla seudulla vieraiden ihmisten keskellä. Mutta Ikaalisten-reissusta tuli lopulta mieluisa ja kiinnostava lukukokemus.

Kalle ja Rousto-Ville tekevät jumalattomasti töitä ja hirveän urakan lyhyessä ajassa. Lisäksi nuo kuukaudet sattuvat olemaan erityisen sateiset (tähän liittyen kuullaan sitten sitä tuskastuttaviin mittoihin kasvavaa toistoa ennustajataatasta ja tervattavista kaivonpohjista), joten työskentelyolosuhteet ovat usein kurjat. Hankalinta ja lukijalle samalla kiinnostavinta työssä on ehkä kuitenkin niin sanottu työyhteisön dynamiikka eli Rousto-Villen oikuttelut, vanhenemiseen liittyvät (lähinnä henkiset) kipuilut ja miesten keskinäinen kilpailu, jota etenkin Ville pitää yllä mutta johon Kallekin suivaantuessaan lähtee mukaan.

Rousto-Ville on kyllä kiinnostava hahmo, vaikka aika kauheakin. Hänessä on tosi paljon hyvää ja lämmintä, mutta välillisesti alkoholi, pohjimmiltaan varmaan rankat sisällissotakokemukset ja mikä vaiva milloinkin tekevät Villestä "tunteellisen siilin" pahinta laatua. Laskuhumalaisen tai krapulaisen piikkikuorensa alla hän itkeskelee mutta myös piikittelee Kallea sillä tavalla, että harva kestäisi ja jäisi kuuntelemaan. Kallella riittää kuitenkin ymmärrystä ja kärsivällisyyttä rikkonaisen oppi-isänsä kanssa, vaikka etenkin bussimatkat Tampereelta Ikaalisiin lyhyiden lomien jälkeen ovat karmeaa luettavaa.

Rousto-Villen eduksi on tietysti laskettava muun muassa se, että hän innosti Kallen hakemaan rakennusmestarikouluun ja auttoi tätä -- välillä kärsivällisestikin -- Ikaalisten kuukausina valmentavien kirjekurssien tehtävissä. Hänellä oli siis hyvin ratkaiseva rooli siinä, että Kalle hakeutui ja pääsi opiskelemaan.

Mutta on Ikaalisissa muutakin kuin työtä, sadetta ja opiskelua, ja muitakin kuin Rousto-Ville. Pienestä Urpulan huushollista, jonne Kalle ja Ville lopulta majoittuvat suurempien talojen kieltäessä yösijan työmiehiltä, löytyy ystävällinen vastaanotto, jatkuvasti lämmin tunnelma ja ihania ihmisiä. Urpulassa on lukijankin hyvä olla. Säpäkkää Lainaa lempeämpi ja suvaitsevaisempi Maija-emäntä miellyttää Kallea, ja ihastus on molemminpuolista, kun Maijakin tuntee löytävänsä siivosti käyttäytyvästä, kotitöihin mielellään osallistuvasta, lapsirakkaasta ja keskustelevaisesta Kallesta hengenheimolaisen. Kallen ja Maijan ihastuminen jää kuitenkin ainakin kirjan kuvauksen perusteella niin sanotusti lihallisesti täyttymättä tai ainakaan sitä ei sanota suoraan. Sen sijaan sen ainoan kerran, kun Kalle Ikaalisissa juo alkoholia -- harjakaisiltana Maijan panemaa sahtia -- hän taas kerran repsahtaa aviollisen uskottomuuden tielle.

Kallen ja Villen rakentama Jaulin kämppä on vielä periaatteessa olemassa ja toimii nykyisin majoitusyrityksenä Seitsemisen kansallispuiston kupeessa. Oiva vierailukohde Päätalo-faneille! Alkuperäinen kämppärakennus on tosin palanut, mutta sen paikalle on rakennettu uusi, ja Kallen pykäämä tallirakennus -- jossa tuo yllä mainittu aviollinen uskottomuuskin tapahtui -- on yhä paikallaan, joskin täysin remontoituna.

Ratkaisujen aika kertoo muustakin kuin Ikaalisten keikasta. Eeti ilmestyy yllättäen takaisin Tampereelle ystävänsä kanssa ja majoittuu Kallen ja Lainan luo Kuusisten yläkertaan, mistä syntyy riitaa avioparin välille ja hankausta myös Kuusisten kanssa. Tytöt eivät tosin viivy kovin kauan. Kalle ehtii kirjan aikana rakennustyömaalle Tampereellakin ja tutustuu Mäkisen Janneen, josta tulee tärkeä henkilöhahmo moneen sarjan tulevaan osaa. Käy Kalle Taivalkoskella myös, mikä on minulle aina mieluisa juttu näissä sarjan myöhemmissäkin kirjoissa. Nyt Kalle lähtee hakemaan synnyinselkosestaan työtodistuksia teknillisen opiston hakemustaan varten.

Taivalkoskella Kalle meinaa taas eksyä mieron tielle, kun hänellä on herkkä kohtaaminen nuoruusajan ihastuksen, Simosen Tyynen, kanssa. Tyyne pitää kuitenkin itsensä ja Kallen aisoissa, ja haaveellinen idealisti joutuu taas kerran kohtaamaan realismin ja tyytymään tehtyihin valintoihin, vaikka hänen luonteeseensa kuuluu haikailu menneiden ja menetettyjen mahdollisuuksien perään.

Taivalkoskella koetaan myös harvinainen ja myöhempien tapahtumien vuoksi lähes ikoniseksi muodostuva hetki, kun Herkko, Kalle ja Manne ovat yhtä aikaa kirkonkylän pääsiäisjuhlilla, kulkevat hetken aikaa yhdessä ja jakavat matkalaisten pirtissä eväät samasta repusta. Kallen mielessä käy, että Herkko tuntee ehkä tuona hetkenä häivähdyksen ylpeyttä ollessaan kolmin kahden miehistyneen poikansa kanssa, mutta asiasta ei luonnollisestikaan puhuta eikä sellaisia tunteita näkyvästi osoiteta.

Kirjan lopuksi Kalle saa tiedon pääsystä teknillisen opiston huoneenrakennuslinjalle, mikä yllättää hänet iloisesti. Seuraavassa osassa, Pyynikin rinteessä, keskitytäänkin sitten opiskelijaelämään. Siitä lisää kuukauden päästä, vuoden lopuksi.

Kai Hirvasnoro sijoittaa Ratkaisujen ajan Päätalon loistavaan kirjalliseen vaiheeseen. Ensimmäisenä Päätalonaan tämän osan lukenut Anu puolestaan piti kirjaa pitkäveteisenä, mitä en ihmettele, sillä en usko, että Iijoki-sarjasta saa hirveästi mitään irti lukematta sitä järjestyksessä -- sillä kysessähän on, niin kuin on usein sanottu, käytännössä yksi hyvin pitkä romaani. Samalla on toki selvää, ettei Päätalo ole kaikille, vaikka sarjan oikeassa järjestyksessäkin lukisi.

Iloista joulun odotusta kaikille lukijoille!

Kirjakuulumisia ja teatterielämyksiä

$
0
0
Vuosi lähenee loppuaan. Päivitin juuri äsken luettujen listaani, ja harmittelin, kun en tänä vuonna ole enää listannut lukemisiani kuukausittain. Sitä paitsi viime vuodesta jäi tekemättä vuoden luettujen -koontipostaus kokonaan. Olenkin ajatellut, että tammikuussa 2016 referoin ehkä kaksi vuotta kerralla. 

Ehkä. Aina saa haaveilla. :)

Haaveilen myös listaavani kirjahyllyjemme kirjat ja pitäväni listaa jatkossa ajan tasalla. Nyt se listaus pitäisi nimittäin tehdä, kun pitkästä aikaa kävin läpi kodin kirjat ja järjestelin hyllyt. Nimikkeet vähenivät ehkä 2000:sta 1500:aan, mutta vieläkin kirjoja riittää, niin kuin pitääkin. Mutta kokemuksesta tiedän, että hyllyt todennäköisesti ajautuvat takaisin kaaoksen tilaan ennemmin tai myöhemmin.

Lukusyksyni on ollut aika hajanainen. Työkseni lukeminen loppui yhtäkkiä, kun aloitin uuden työn Bonnierin uuden Type & Tell -omakustannepalvelun maajohtajana lokakuun alussa (palvelu lanseerataan Suomessa maaliskuussa 2016). Vaikka olin kauan haaveillut tilanteesta, jossa saisin lukea mitä ja milloin huvittaa, on tämä oikeastaan ollut vähän vaikeaakin. On ollut vaikea löytää uusi lukemisen rytmi ja rutiini, kun se ei enää kuulu velvollisuuksiin. 

Olen hyppinyt vähän sinne sun tänne, mitä nyt lasten kanssa on luettu vanhaan malliin iltasatukirjoja kerralla alusta loppuun. Itseäni varten olen lueskellut paljon tietokirjallisuutta liittyen seuraavan romaanini taustatyöhön ja jonkin verran siihen aikakauteen sijoittuvia romaanejakin. Uutuudet polttelevat aina myös, ja olen pyrkinyt keskittymään niissä ensisijaisesti ystävien kirjoihin, joita on kiva lukea, ja vähän tuntuu, että pitääkin. Ainakin ostaa. :)

Välillä olen taas lukenut jotakin erityisen ajankohtaista, kuten Finlandia-ehdokkaita, tai hyödyllistä, kuten ruotsinkielistä kirjallisuutta, kun työssäni hyödyttävä ruotsin taito kaipaa vähän vetreytystä. Tästä kaikesta johtuen jotkut kirjat ovat roikkuneet mukanani pitkin syksyä, vaikka ne hyvyytensä puolesta olisivat ansainneet tulla luetuksi heti.

Tällä hetkellä luen Pasi Pekkolan erinomaisen kulkevalta ja koskettavalta tuntuvaa Lohikäärmeen värit -romaania (ja hauskasti huomasin lukeneeni Pasin edellistä romaania tasan kaksi vuotta sitten), Aino Acktén kirjeenvaihtoa sekä Merete Mazzarellaa på svenska. Ja selailen yhtä sun toista tietokirjaa sekä luen lapsille kolme eri teosta iltasatuna (kummallekin yhtä omaa ja lisäksi yhtä yhteistä).

Tämän syksyn kirjoista odotan vielä esimerkiksi Jonathan FranzeninPurityn sekä Liane MoriartynMustien valkeiden valheiden lukemista. Mutta niin se jo kirjakevät 2016:kin kolkuttelee ovella. Kustantajien uutuusluettelot ovat ilmestyneet aikaa sitten, ja kiinnostavia ennakkokappaleita postitellaan. Ihanaa kun saa alkaa jo seuraavaakin lukukautta suunnitella!



Mutta jos lukeminen on tänä syksynä ollut jokseenkin hajanaista ja jäsentelemätöntä, sitä järjestelmällisemmällä innolla olen käynyt muun kulttuurin kimppuun. Uuden työn myötä minulla on enemmän "kulttuurirahaa" ja vapaa-aikaa, ja olen käynyt teatterissa, konserteissa, leffassa ja Museokortti tanassa taidenäyttelyissä, sekä hankkinut lippuja ja kausikortteja ensi vuodellekin. Toki tapahtumia on ollut myös suurimpaan rakkauteeni kirjallisuuteen liittyen: esimerkiksi Helsingin kirjamessut, kirjalliset salongit ja lukupiirit Ekbergillä sekä Bloggariklubit, joilla yhdistellään kirjallisuus- ja teatterinautintoja.



Toissa kerralla pääsimme Kansallisteatterin kulissien taakse mielenkiintoiselle kierrokselle ja kuulemaan lavastajan sekä puvustajan mietteitä sekä kirjailija Katja Kettua ennen illan Nummisuutarit-näytelmää (jota minä en valitettavasti päässyt katsomaan, kun olin jo ostanut samalle illalle liput Musiikkitaloon Laura Mvulan konserttiin). Viime Bloggariklubilla kuultiin glögin äärellä sanavalmiita taiteilijoita: kirjailijoista Miina Supista sekä Hannu Mäkelää, ohjaajista Paavo Westerbergiä ja Milja Sarkolaa, jonka ohjaamaa, Heini Junkkaalan kirjoittamaa näytelmää Olipa kerran minä menimme vielä katsomaan.


Olipa kerran minäoli teatterisyksyni parhaita kokemuksia. Yhtä aikaa naurattavan hauska, piinallisen tunnistettava, myötähävettävä ja surullinen -- eikä pitkästä kestostaan huolimatta pitkästyttänyt hetkeäkään.

Toisen mahtavan näytelmän kävin katsomassa edeltävällä viikolla, senkin Kansallisteatterissa. Duncan MacMillaninKeuhkot-tekstin ohjannut Juha Jokela on löytänyt hienosti yhteen toimivan parin lavalle: Ria Katajan ja Mikko Nousiaisen. Pienessä Willensaunassa ilman lavasteita, äänitehosteita tai muita efektejä näyttelijät vain puhuvat ja ovat läsnä läpi näytelmän. Keuhkot on sekin paitsi koskettava, ärsyttävä ja samastuttava myös (minut) yllättäen hauska. Näyttelijät ovat hyvin aidon oloisia, ja tosiaan heidän yhteistyönsä tuntuu luontevalta ja saumattomalta.



Molemmat nämä näytelmät ovat ohjelmistossa vielä, ensi vuoden puolellakin. Käykää ihmeessä katsomassa -- ja nauttikaa muutenkin kulttuurista. Käykää tapahtumissa, näytelmissä ja näyttelyissä katsomassa ja kuulemassa taiteilijoita ja heidän töitään, ostakaa lippuja, kirjoja ja taidetta, tukekaa kulttuuria ja sen tekijöitä -- saatte siitä itse paljon tänä monella tapaa pimeänä aikana, ja samalla varmistatte monipuolisen kulttuuritarjonnan säilymisen.

Tunnelmallista joulun odotusta!

Iijoki-kimppaluku: Pyynikin rinteessä

$
0
0
Kalle Päätalo: Pyynikin rinteessä (Iijoki 17).
Kustantaja: Gummerus, 1987.
Sivuja: 635.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,5/5.
Lue esittely täältä.

Pyynikin rinteessätuntuuolevan taas sellainen Iijoki-sarjan osa, joka jakaa lukijansa. Kai Hirvasnoro tuomitsee kirjan blogissaan koko sarjan huonoimmaksi osaksi, kun taas Jukka Kemppinen arvioi Päätalo-aiheisessa kirjoituksessaan Pyynikin rinteessä olevan Tammerkoksen sillalla -osan ohella"koko sarjan ehkä tasapainoisimpia ja täyteläisimpiä teoksia". Kommenttien lukeminen molemmissa blogeissa ja muu netin selaaminen antaa ymmärtää, että kummallakin "koulukunnalla" on kannattajansa.

Minulle Pyynikin rinteessä maistui hyvin. Raskas se on siinä mielessä, että Kallen elämä ei todellakaan ole tässäkään kirjassa helppoa, mutta etenin tekstin imussa vaivatta ja totesin, että luen kyllä mieluummin opiskelijaelämästä kuin rakennustyömaiden tarinoita. Ehkä siksi, että opiskelusta on sentään itselläni kokemusta, vaikka ei samalta alalta, tai sitten siksi, että opinahjoihin sijoittuvat romaanit ovat ylipäätään minulle usein jostain syystä mieleen.

Ennen kuin Kalle aloittaa koulun, hän ehtii paiskia töitä Jannen kanssa oikein olan takaa. He rakentavat joka päivä kellon ympäri paitsi Jannen omaa tulevaa kotia (sitä "kymmenen tulisijan") myös muita naapurustoon jälleenrakennusaikana nousevia omakotitaloja. Tienesteillä Kalle ja Laina pystyvät lunastamaan rintamamiestonttinsa itselleen, ja sen he haluavat tehdä, vaikka maksuaikaa olisi runsaasti. Tiedä sitten, oliko se viisas päätös, kun rahalla olisi varmasti ollut muutakin käyttöä, mutta Kalle pelkää, että valtio pettää hänet jälleen kerran ja vie tontin pois.

Pian koulun alettua tapahtuu sitten kauheita: Kallen Manne-veli tapetaan Taivalkoskella. Tämä vie ymmärrettävästi Kallelta keskittymiskyvyn -- ja samalla kirjan synkille poluille. Kallella meinaa taas mielenterveys horjua, ja päässä alkaa soida jokin iskelmä, joka toistuu toistumistaan -- ihan kuin silloin, kun Kalle sairastui mieleltään pahasti epäillessään Lainaa uskottomuudesta. Onneksi Kalle ei tällä kertaa romahda niin pahasti, mutta kova koettelemus veljen menettäminen kaikkineen on ja matka Taivalkoskelle hautajaisiin raskas. 

Kauheita juttuja, mutta minusta niistä on syntynyt hyvää kirjallisuutta. Manne-murheiden lisäksi on raskasta seurata Kallen vaikeuksia selvitä opinnoista kunnialla. Kyllä hän ainakin näkee paljon vaivaa ja tekee paljon töitä pärjäämisensä eteen, joten valmistumisen kunnian suo hänelle mielellään. Mutta hurjan hinnan Kalle kouluttautumisesta maksaa stressin ja unettomien öiden muodossa. 

Jätän kirjan käsittelyn tällä kertaa lyhyeen muutamastakin syystä: Tietokoneeni näppäimistö on rikki, mikä tekee kirjoittamisesta hankalaa ja hidasta. Tämä bloggaus on kuitenkin jo muutenkin myöhässä aikataulusta, enkä halua enää odotella koneeni tervehtymistä vaan kirjoitan nyt sen, minkä pystyn. Toisaalta kello on jo yksi yöllä, mutta aamusta matkustan ilman tietokonetta uudenvuoden viettoon ja ensi vuonna on jo käsittelyssä uudet Iijoki-osat. Myöskään minulla ei ole nyt Pyynikin rinteessä -kirjaa tai juurikaan mitään sitä käsittelevää materiaalia käsillä, ja kun kirjan lukemisesta on aikaa, en muista tarpeeksi yksityiskohtia kirjoittaakseni siitä seikaperäisemmin. 

Sen vain vielä sanon -- toistan -- että minusta tämä on Iijoki-sarjassa oikein hyvä ja vetävä osa, jossa toisaalta opiskelijaelämä paineineen ja toisaalta Mannen kuolema kaikkinensa on kuvattu kiinnostavasti ja vaikuttavasti. Kepeä kirja tämä ei ole, mutta siihenhän Päätalon lukijat lienevät jo melko tottuneita. :)

Iloista vuodenvaihdetta ja kaikkea hyvää vuodelle 2016! Jatkan tätä Päätalo-sarjaani vielä ensi vuonnakin, ja tammikuussa julkaisen myös sen aikataulun vuodelle 2016. Nähdään taas silloin!

Vuoden luetut ja vuoden parhaat -- 2014 ja 2015

$
0
0
Kuvituksena Instagramin #bestnine-kooste tykätyimmistä kuvistani vuonna 2015.

Vuosi sitten minulta jäi kokonaan tekemättä kooste vuoden luetuista. Viime vuonna bloggasin ennätysmaisen vähän ja melkein pelkästään Päätalo-juttuja. Myös kuukausittaiset lukutilastoinnit jäivät tekemättä, vaikka niistä olen aina nauttinut itsekin. Onneksi tuli sentään vielä listattua luetut teokset, sillä minussa on pientä tilastonikkarin vikaa ja totaalinen aukko lukutilastoissa olisi harmittanut.

Tuolta blogin ylälaidasta, otsikon alta, löytyvät luettujen kirjojen listani vuodesta 2011 alkaen, enkä viitsi niitä tähän erikseen kokonaisuudessaan kopioida. Koontipostauksia vuoden luetuista ja parhaista löytyy vuodesta 2011, 2012 osat I ja II  ja 2013. Osa postauksista on blogin muuttojen ja sivustojen lakkautusten vuoksi muotoilultaan vähän erikoisia, mutta jutuista selviää kuitenkin seuraavia asioita:

Vuonna 2011 olen lukenut kokonaan 92 kirjaa (pl. kuva- ja harrastekirjat), vuonna 2012 tasan sata (100), ja vuonna 2013 81. Kun nyt lasken kahden viime vuoden luetut, pääsen jatkamaan tilastoa seuraavilla luvuilla: vuonna 2014 luin huimat 122 kirjaa ja vuonna 2015 94 teosta. Voisi siis sanoa, että viidessä vuodessa noin 500 kirjaa ja vuodessa keskimäärin vähän alle sata.

Olen tehnyt vuosista 2011--2013 erilaisia TOP3-listoja, jotka kaikessa laajuudessaan kuvaavat tyhjentävämmin mieleenjääneitä lukukokemuksia. Olen kuitenkin pyrkinyt valitsemaan myös kaikkein parhaimmat monien joukosta -- myös vuodelta 2010, jolta puuttuu tyhjentävät tilastot. Nuo valinnat ovat olleet seuraavat:

2010 Paras kotimainen Märta Tikkanen: Kaksi. Kohtauksia eräästä taiteilija-avioliitosta
2010 Paras ulkomainen Kathryn Stockett. The Help (suom. Piiat)
2011 Paras kotimainen Joel Haahtela: Naiset katsovat vastavaloon
2011 Paras ulkomainen Michael Cunningham: Illan tullen
2012 Paras kotimainen Merete Mazzarella: Juhlista kotiin
2012 Paras ulkomainen Ann-Marie MacDonald: Linnuntietä
2013 Paras kotimainen Pauliina Rauhala: Taivaslaulu
2013 Paras ulkomainen Taye Selasi: Ghana ikuisesti

Pakotan itseni valitsemaan vuoden parhaat vastaavalla tavalla myös kahdelta viime vuodelta, mutta koska mainitsemisen arvoisia teoksia on niin paljon, täytyy minun jatkaa myös TOP3-perinnettäni. Ja pyydän huomioimaan, että edelleen jatka linjalla, jossa nimeän parhaita kunakin vuonna lukemiani kirjoja, jotka eivät siis kaikki ole olleet sen vuoden uutuusteoksia.


2014 TOP3 (pahoittelut siitä, että kategoriat ovat väistämättä tylsiä ja turhia jaotteluja, mutta ne ovat myös yritys saada mahdollisimman monta hyvää kirjaa esille)

  
Kotimaiset naiset (pakko sanoa, että tästä oli nyt pakko jättää pois monta timanttia)
  • Venla Hiidensalo: Karhunpesä
  • Maija Muinonen: Mustat paperit
  • Tanja Pohjola: Lintu pieni

Kotimaiset miehet
  • Kalle Päätalo: Nuoruuden savotat (olisi voinut olla jokin muukin Kallelta)
  • Juha Ruusuvuori: Koston enkeli
  • Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Ulkomaiset naiset
  • Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat
  • Kate Atkinson: Elämä elämältä
  • Maggie O'Farrell: Varoitus tukalasta helteestä

Ulkomaiset miehet
  • Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa
  • Ian McEwan: Lauantai
  • Ferdinand von Schirach: Syyllisyys
 
Ohuet
  • Katja Kaukonen: Kohina
  • Helmi Kekkonen: Suojaton
  • Tiina Raevaara: Laukaisu
 
Paksut
  • Anni Kytömäki: Kultarinta
  • Kate Morton: The Secret Keeper
  • Lucinda Riley: The Midnight Rose 
 
Klassikot
  • Minna Canth: Salakari
  • Fjodor Dostojevski: Karamazovin veljekset
  • Donna Tartt: The Secret History
 
Jännittävät
  • Gillian Flynn: Gone Girl
  • Amity Gaige: Schroder
  • Liane Moriarty: Hyvä aviomies 


Tietokirjat
  • Lena Dunham: Sellainen tyttö
  • Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
  • Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo: Puiden kansa


Uudehkot lasten- ja nuortenkirjat
  • Nopolat (Risto Räppääjät sekä Heinähattu ja Vilttitossu)
  • Veera Salmi: Puluboin ja Ponin kirja
  • Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita -- Puuseppä


Lasten- ja nuortenkirjaklassikot
  • Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti
  • Marjatta Kurenniemi: Onnelin ja Annelin talo
  • Astrid Lindgren: Se pikkuinen Lotta
  • (mukaan kuuluisi vielä C. S. Lewisin Velho ja Leijona sekä Roald Dahlin Sulo ja suklaatehdas)

Jälleen kerran on lähes mahdottoman vaikeaa valita kahta vuoden parasta teosta, mutta pakko mikä pakko.

2014 Paras kotimainen Venla Hiidensalo: Karhunpesä
2014 Paras ulkomainen Kate Atkinson: Elämä elämältä

Molemmille oli kyllä useita tasavahvoja kilpailijoita, se on pakko sanoa. Luin toissa vuonna älyttömän paljon ja älyttömän hyviä kirjoja.


2015 TOP3


Kotimaiset naiset (tähän taas lisäkommentti, että yhden tilalla näistä olisi voinut olla monta muutakin)
  • Kristiina Bruun: Kaikki mikä on sinun
  • Eppu Nuotio: Mutta minä rakastan sinua
  • Liisa Rinne: Odotus


Kotimaiset miehet (edelleen vaikea kolmas valinta...)
  • Markku Pääskynen: Sielut
  • Kalle Päätalo: Nuorikkoa näyttämässä (tai jokin toinen Kallelta)
  • Asko Sahlberg: Yhdyntä 

Ulkomaiset naiset
  • Karen Joy Fowler: Olimme ihan suunniltamme
  • Sadie Jones: Ehkä rakkaus oli totta
  • Alice Munro: Nuoruudenystävä

Ulkomaiset miehet
  • Peter Höeg: Susanin vaikutus
  • Herman Koch: Naapuri
  • Ian McEwan: Lapsen oikeus

Ohuet
  • Helen Garner: Vierashuone
  • Kaisa Haatanen: Meikkipussin pohjalta
  • Pertti Lassila: Armain aika

Paksut
  • Lauri Mäkinen: Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset
  • Kamila Shamsie: Jumala joka kivessä
  • Sarah Waters:Parempaa väkeä

Klassikot
  • Daphne du Maurier: Rebecca
  • Arthur Miller: Kauppamatkustajan kuolema
  • Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu


Jännittävät
  • Emma Chapman: How to Be a Good Wife
  • Louise Doughty: Kielletyn hedelmän kuja
  • Gillian Flynn: Sharp Objects


Tietokirjat
  • Claes Andersson: Luova mieli
  • Laura Kolbe: Yläluokka. Olemisen sietämätön keveys
  • Henrik Tikkanen: Kulosaarentie 8


Uudehkot lasten- ja nuortenkirjat
  • Timo Parvela et al.: Kepler 62 -- Kutsu
  • Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita -- Ritari
  • David Walliams: Herra Lemu


Lasten- ja nuortenkirjaklassikot
  • Tove Jansson: Taikurin hattu
  • Astrid Lindgren: Marikki (ja monet muut tänä vuonnakin luetut)
  • P. L. Travers: Maija Poppanen (ja Maija Poppanen tulee takaisin)
  • (mukaan kuuluisi vielä Leena Krohnin Ihmisen vaatteissa sekä Anni Polvan Tiina)


Ja vuoden kaksi parasta olkoon seuraavat:

2015 Paras kotimainen Asko Sahlberg: Yhdyntä
2015 Paras ulkomainen Sadie Jones: Ehkä rakkaus oli totta


No niin, ugh olen puhunut. Tästä on hyvä jatkaa kirjavaan lukuvuoteen 2016.

Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Iijoki-kimppaluku: Reissutyössä

$
0
0
Kalle Päätalo: Reissutyössä (Iijoki 17).
Kustantaja: Gummerus, 1988.
Sivuja: 666.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,25/5.
Lue esittely täältä.

Tässä Iijoki-sarjan osassa Kalle pääsee pomottamaan ensimmäistä rakennustyömaataan, jolla nostetaan myymälärakennus Vesilahdelle (kuulemma -- paikkakuntaa ei itse kirjassa kerrota). Sitä ennen Kalle kuitenkin rakentaa Jannen apuna omakotitaloa Tampereella ja käy Taivalkoskellakin juhannuksen vietossa.

Vaikka pelkäsin etukäteen näitä sarjan "rakennusosia", ne ovat suurelta osin olleet kiinnostavampia kuin oletin. Taas kerran tosin harmittaa, kun minulla ei ole kirjaa tässä käsillä ja joudun suorittamaan tätä yhteenvetoa vailinnaisesti, sillä en enää ole varma kaikista kirjan tapahtumista. 

Vesilahden myymälään liittyvät jutut muistan aika hyvin, mutta oliko tässä kuvailtu kotiseutureissu se jumalattoman kylmä juhannus, jona Janne oli mukana ja miehet laskivat tarjouksen taivalkoskelaisen kansakoulun rakentamisesta? Kalle alunperin innostui tästä mahdollisuudesta päästä reissutyöhön selkoseen, mutta lopulta moni asia alkoi puhua hanketta vastaan ja lopulta Kalle oli hyvinkin helpottunut, kun heidän tarjouksensa ei voittanut. Mikä koulu se olikaan? Hutun? Polon? Jokin muu, mikä? Näin ne aikanaan niin tutut asiat ja nimet unohtuvat. (Olen ollut nyt aika pitkän pätkän lukematta Päätaloa, mutta kevään mittaan jatkan IIjoki-sarjan loppuun, mitä kovasti jo odotan.)

Joka tapauksessa näiden vuosien Taivalkoski-vierailujen kuvauksessa erityisen hauskaa on lukea Martan pojista. Ja poikien kuvauksessa kaikkein parasta on heidän suhteensa "ukkoon" eli Hermanniin. Siis aivan järkyttävän lepsu kasvattajahan Hermanni on, mutta hyviä kohtauksia hänestä ja pojista syntyy. On myös liikuttavaa, kuinka hellä ja pehmeäsydäminen Herkkokin osaa olla -- tosin tätä oli jo nähtävissä hänen omien lastensa ollessa pieniä. Ja kantaa isä lapsistaan huolta myöhemminkin: Erityisesti Hermanni hoksaa Kallen ja Jannen suunnitellun taivalkoskisen rakennusprojektin järjettömyyden ja pelkää sen menevän puihin. Siitä Herkko sitten varoittelee, on huolissaan -- ja lopulta suunnattoman helpottunut, kun suunnitelma kariutuu.

Jos muuten puhun nyt oikeasta Taivalkosken-juhannuksesta, sen aikana juodaan myös vähän viinaksia Kallioniemen tuvassa. Lähinnä Kalle, Janne ja K. A. Nevala, vähän Riitukin. Sen sijaan Hermanni ei ota, mistä Kalle ensin pahastuu, mutta lopulta tässäkin näkyy Kallen isän huolehtijan rooli: hän ei ota, kun ymmärtää K. A.:n olevan vanha mies, joka ei humalassa ja huonolla säällä pääsisi välttämättä omin voimin turvallisesti kotiinsa. Mutta ennen kuin Herkko pääsee huolehtimaan Nevalaa kotimatkalle nähdään K. A.:n ja Martan villi juhannuspolkka, joka päättyy vanhan miehen rullautumiseen maton sisälle. Jos tapahtunut on ollut oikeasti puoliksikaan sitä, mitä Kalle kirjassa kuvaa, olisin kyllä halunnut olla kärpäsenä katossa näkemässä tämän Nevalaa kovasti nolostuttaneen tapahtuman!

Mutta lopulta Kalle siis pestautuu Tampereen kulmilla Kalevi Rantasen alaiseksi ja saa ensimmäisen työmaansa rakennusmestarina. Vesilahti on sen verran kaukana, että Kalle asuu pääosin työmaan kupeessa, karjalaisen evakkoperheen vieraana. Rakentaessa on tietysti kaikenlaista vaihetta ja huolta -- ennen kaikkea alkuun on vaikea saada miehiä töihin kilpailevan työmaan ja maaseudun vuodenkiertoon kuuluvien talon töiden takia. Ihan kiinnostava tästä kaikesta oli tosiaan lukea. Myös ihmisiä Päätalo kuvaa taas hyvin. Parhaiten mieleen jäi tietenkin seppä Alvar Turkki -- aikamoinen persoona. 

Vesilahden myymälän lopullinen valmistuminen taitaa tapahtua vasta sarjan seuraavan osan alussa, mutta muistan liikuttuneeni jo tämän kirjan aikana Kallen ensimmäisen rakennustyömaan johdosta. Kaikkea kirjallisuus tekeekin -- en olisi uskonut tällaista koskaan kyynelehtiväni!

Seuraavassa osassa päästään myös kirjan nimen mukaisesti oman katon alle. Ainakin vähäksi aikaa. Siitä lisää kuukauden päästä!
 

Iijoki-kimppaluku: Oman katon alle

$
0
0
Kalle Päätalo: Oman katon alle (Iijoki 18).
Kustantaja: Gummerus, 1989.
Sivuja: 697.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,25/5.
Lue esittely täältä.


Tätä kirjaa Iijoki-sarjasta pelkäsin ennakkoon ehkä kaikkein eniten. Olinhan kuullut, että romaani on kuin omakotitalon rakennusopas -- 700 sivua pelkkää rakentamista.

No, kyllä Oman katon alle -romaanissa rakennetaan paljon. Valehtelenkohan jos väitän, että saadaan Kallen ensimmäinen pomottama rakennustyömaa Vesilahdella viimeisteltyä, rakennetaan lisäkerros Uusbetoni Oy:lle, pystytetään omakotitaloa tai useampia Janne Mäkitörmän kaverina ja lopulta rakennetaan myös tuo oma koti, myyttinen Kirvestie 22? Mutta ei se tylsää ole, ihme kyllä, edes tällaiselle, joka ei ole koskaan rakentanut mitään, ellei Ikean kalusteiden kokoamisia lasketa.

Rakentamisprojekteja höystävät värikkäät ihmiskuvaukset ja monenlaiset sattumat. Kallen ollessa kyseessä pääosin vastoinkäymiset.

Vesilahdella tosiaan ollaan vielä alkuun. Harjakaisten juhlinta seppä Turkin luona menee ehkä hitusen överiksi siihen nähden, ettei Kalle ollut uskaltanut kotona sanoa lähtevänsä juhlimaan. Mutta pieni pirtujuopottelu ei ole mitään siihen verrattuna, mitä tapahtuu kotimatkalla.. Ja mikä riita siitä syttyy kotona. Uskomaton verisen nenäliinan tapaus. Tietysti Lainalla oli ilmeisesti syytäkin epäillä ja raivota, kun otetaan huomioon Päätalon kirjojen ulkopuolelta kuultu tieto Kallen toisesta naisesta Vesilahdessa. Niin tai näin, tätä riitaa eivät hillitse edes samassa huoneessa nukkuvat Vouvilat. Tosiaan sellainenkin on tässä välissä tapahtunut, että Kalle ja Laina ovat ottaneet Kallen ruotukaverin, Ilmari Vouvilan, vaimoineen alivuokralaisiksi, kunnes heille löytyy oma asunto ja työpaikat. 

Vouvilat on kuvattu kyllä hyvin mukavina ihmisinä, joista Lainakin pitää, mutta ahdastahan kahdella pariskunnalla on yhden kammarin ja keittiön yläkertahuoneistossa.Jossain vaiheessa Vouvilat pääsevätkin lähes naapuriin maatilalle töihin ja asumaan. Joskin jos nyt taas oikein muistan, he muuttavat Allin ja Ukin yläkertaan Päätalojen tilalle näiden saatua omakotitalonsa Kirvestiellä valmiiksi.

Välissä ehditään kuitenkin rakentaa ja paljon. Kalle ottaa lupauksensa mukaisesti Ilmarin mukaan ja oppipojaksi hänen ja Jannen rakennusporukkaan. Myöhemmin myös työmaalle Uusbetonille. Tuolla työmaalla onkin monia mahtavia tyyppejä ja kuvauksia. Tai ehkä vähemmän mahtavia, mutta hyvää kirjallisuutta heistä on saatu -- tai tehty. Kirjan lukemisesta on aikaa, mutta muistan vielä tosi hyvin henkilöhahmoja varkaita pelänneestä johtajasta yskivään tilausten vastaanottajaan, ja tietenkin eroottisesti ilottelusta kiinni jääneen naistyötekijän sekä harvinaisen röyhkeän muurariporukan.

Kallen oman "kodon" rakentaminen on kirjan kuvauksen mukaan kauheaa raatamista, vaikka Hirvasnoron Kain bloggauksen kommenteissa on epäilty Päätalon kirjoittaneen tässä reilumminkin höystöjen kanssa. Muutenkin aina välillä kuulee Päätalon olleen mitä todennäköisimmin kova liioittelija erityisesti omaan työteliäisyyteensä ja voimiinsa liittyen. Voi kyllä olla, mutta yleensä samalla muistetaan huomauttaa myös siitä tärkeästä asiasta, että nämä kirjat ovat kuitenkin fiktiota. Ja mahtavaa romaanikirjallisuutta ne ovatkin! Romaanien Kalle Päätalo on niin uskomaton suomalaisen miehen toteeminen symboli, että on synnyttänyt todellisen kansanliikeen ja palvontakultin. En osaa arvata, oliko tämä tällaisen hahmon rakentaminen Päätalolta tietoista vai alitajuista, mutta ainakin se on ollut erittäin toimiva ratkaisu ja kirjoittavan mestarin taidonnäyte.

Raatamisen ja karhun voimien lisäksi kuvaan kuuluvat tietysti vastoinkäymiset, traumat, vaatimattomuus ja kovan kuoren alla piilotteleva hellä sydän.

Oman talon rakentaminenkin on paitsi sitä raatamista myös monien epäonnisten sattumien höystämää Via Dolorosaa. Sydämen hellyys paljastuu tässä kirjassa lähinnä suhtautumisessa onnettoman juopon satuihin totena, tämän työllistämisenä ja lukuisten ennakkojen maksamisena. Vaimo tai edes se oma koti eivät väsyneessä miehessä paljon lämpimiä ajatuksia herätä. Sitä en nyt muista, ottaako Kalle perheeseen Tessu-koiran Lainalta kysymättä tässä vai seuraavassa osassa, mutta silloin selväksi kuitenkin tulee, että miehen on helpompi näyttää tunteitaan ja purkaa hellyyttään eläimeen kuin naiseen.

No, koti joka tapauksessa valmistuu ja suomalaisen miehen mitta on viimeistään nyt täytetty. Seuraavassa kirjassa tuleekin sitten taas yllätyskäännettä kerrassaan, kun Kirvestiellä lopenuupuneisiin korviin kantautuu Iijoen kutsu...Siitä lisää kuukauden päästä.

Siihen saakka valoisia kevättalven päiviä!

Iijoki-kimppaluku: Iijoen kutsu

$
0
0
Kalle Päätalo: Iijoen kutsu (Iijoki 20).
Kustantaja: Gummerus, 1990.
Sivuja: 648.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,25/5.
Lue esittely täältä.

Kirjan nimestä voi jo päätellä tämän Iijoki-sarjan osan teeman: kotiselkonen kutsuu Kalle Päätaloa, ehkä yllättävästi mutta toisaalta loogisesti. Onhan Kalle niin sanotuista aineellisista saavutuksista -- koulutus, työpaikka, avioliitto, itse rakennettu omakotitalo -- huolimatta tuntenut nostalgista kaipuuta kotiseudulleen, ja luonteelleen ominaisesti hän on onnettomaksi itsensä tuntiessaan miettinyt jatkuvasti, olisiko elämä järjestynyt paremmin Taivalkoskella.

Päätalon luonteella on vaikea tyytyä ja olla syvästi onnellinen. Jotakin tuntuu aina puuttuvan, ja tämän puuttuvan palasen etsinnässä hän tekee ratkaisuja elämässään tai ainakin suunnittelee muutoksia ja haaveilee niistä. Helsingin SanomienVesa Karonen esittää paluumuuton ratkaisevaksi tekijäksi Lauri Viidan ja tämän menestyksestä kohonneen kateuden ja katkeruuden, mikä ei ole minusta välttämättä ollenkaan huono tulkinta. Viita -- jonka syntymän satavuotisjuhlaa tänä vuonna vietetään -- onnistui ensimmäisenä siinä, mistä Kalle oli haaveillut: kirjoittanut lahjakkaasti rakennustyönmaan arjesta ja työmiesten elämästä. Kirjailijahaaveet olivat todella polttavat Päätalon mielessä, ja hän pyrki jatkuvasti tekemään valintoja, jotka mahdollistaisivat kirjoittamisen vähintään tulevaisuudessa. Arki Tampereella oli kuitenkin jatkuvasti hyvin raskasta ja kiireistä, eivätkä rahkeet tuntuneet riittävän kirjoittamiseen tai uskallus Mikko Mäkelän kirjailijapiiriin, jossa mm. Viita ja Väinö Linna kävivät.

Jos kirjoittaminen ei onnistu Tampereella, ehkä se onnistuu Taivalkoskella. Ehkä siellä lähtisi sujumaan kirjoitus muista Päätalon suunnittelemista aiheista, jotka olivat hänelle tuttuja etenkin lapsuusvuosilta ja myös tuoreita suomalaisen kirjallisuuden kentällä.

Hirvasnoron Kai ihmettelee Lainan helppoa suostumista Taivalkoski-tuumaan, ja kyllähän kaikki kirjassa käykin todella nopeasti ja sujuvasti -- kunnes sitten päästään perille pettymysten Asutusalueelle. Minä mietin Lainan kohdalta kahta mahdollista syytä Taivalkosken houkutukseen: hänkin on varmasti ollut onneton avioliitossaan Tampereella ja toivoo muutoksen ehkä tuovan mukanaan onnellisempia aikoja, ja toisaalta tähän liittyen hän varmaankin jättää mielellään taakse Tampereelle miehensä mahdollisen rinnakkaissuhteen tai -suhteet toivoen tämänkin asian menevän toisin toisella paikkakunnalla.

Niin, kirjan alussa ollaan siis yhä Tampereella ja omassa "kodossa", mutta eihän Kallen ja Lainan avioliitto entistä auvoisampi ole. Yhteensopimattomien luonteiden päälle on jatkuvaa väsymystä ja stressiä. Lisäksi Kalle ottaa Lainalta kysymättä kotiin koiranpennun, jota Laina suorastaan kammoaa, ja Tessusta syntyy uusi jatkuvan riidan aihe puolisoiden välille, vaikka Laina vähitellen tottuu ja ehkä jossain määrin jopa kiintyy koiraan.

Kalle käy pääsiäisenä Taivalkoskella ja saa kuulla avautuvasta kunnan rakennusmestarin paikasta. Sitten kaikki käy nopeasti, ja kesä alkaa avioparilla jo taivalkoskelaisina. Elävän kamalasti Päätalo kuvaa saapumisen Taivalkosken Asutusalueelle, jossa kaikki on huonosti ja pielessä ja pettymys sekä katumus sen myötä hirveät. Onneksi Päätalojen elämä alkujärkytyksen jälkeen jossain määrin helpottuu ja parantuu Taivalkoskellakin, mutta eihän mikään helppoa sielläkään ole -- eihän tämä kirjasarja olisi muuten sitä, mitä se on.

Olen lukenut sarjaa tästä eteenpäin enää pari osaa, joiden aikana ollaan edelleen Taivalkoskella. Taukoa Päätalon lukemisessa on nyt puolisen vuotta, ja varmaan vähitellen alan lukea viimeisiä osia pysyäkseni tämän juttusarjan tahdissa. Kovasti jo odotan paluuta Kallen maailmaan, ja tietysti kiinnostaa tietää, mitä kaikkea lopulta tapahtuu, vaikka pääpiirteet tiedänkin. On tämä kyllä kaikkineen aikamoinen kirjallinen ja historiallinen matka, jota ilman elämä ja lukukokemukset olisivat monta kertaa köyhemmät.

Toivotan valoisaa kevään jatkoanäin toisen pääsiäispäivän ja ensimmäisen kunnollisen kevätpäivän päätteeksi!

Iijoki-kimppaluku: Muuttunut selkonen

$
0
0
Kalle Päätalo: Muuttunut selkonen (Iijoki 21)
Kustantaja: Gummerus, 1991.
Sivuja: 629.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,25/5
Lue esittely täältä.

Kuten viimeksi Iijoen kutsun kohdalla, nytkin voi todeta kirjan nimen kertovan sisällön.Kalle on siis muuttanut Lainansa kanssa Tampereelta takaisin kotipaikkakunnalleen Taivalkoskelle, mutta mikään ei ole mennyt suunnitelmien mukaan. Aviopari sijoitettiin ankean autiolle alueelle lutikoita kuhisevaan asuntoon ja töitä on paljon. Niiden hoitaminen virka-aikana ei kuitenkaan riitä, vaan taivalkoskelaiset poikkeavat häpeilemättä rakennusmestarinsa juttusille tämän kotitoimistoon viikonloppuisin, iltaisin ja kukonlaulun aikaan aamuisin.

Ankeiden olosuhteiden lisäksituntuu kuin koko pitäjä olisi muuttunut. Viisaasti on jo monessa jutussa ja yhteydessä todettukin, että Taivalkoskea enemmän oli varmaankin muuttunut itse Päätalo. Varmasti monelle muullekin on tuttu kokemus palata lapsuudenmaisemiin tai muuten tärkeisiin paikkoihin menneisyydestä ja todeta, ettei paluuta vanhaan enää ole. Kallelle kaihomielisenä nostalgikkona, jonka oli vaikea tuntea tyytyväisyyttä nykyhetkessä, tämä oli erityisen kova pala. Kallen mielessä kaikki joko oli paremmin ennen tai olisi nyt, jos hän vain olisi tehnyt toisenlaisia ratkaisuja tai asiat olisivat muuten menneet toisin.

Raskaiden olosuhteiden, muutoksen ja pettymyksen kourissa kenen tahansa avioliitto olisi kovilla. Lemmessä ei sujunut tietenkään Päätalojenkaan elämä. Joissakin suhteissa parempaan päästään, kun Päätalot saavat asunnon kirkonkylältä ja pääsevät siten pois korvesta. Kuntalaisten harrastama "ammatillinen häirintä" silti jatkuu, mikä kiristää Kallen ja Lainan välejä. Lainalle muutto kirkonkylälle on kuitenkin selvästi muutos parempaan, sillä hän pääsee samalla töihin myymälään ja saa päiviinsä ohjelmaa ja jännitystä. Ehkä lopultaliikaakin avioliittoa ajatellen...

Aasinsiltaa pitkin tästä päästään Kallen jo mainittuun kaihomielisyyteen, joka ilmeni myös -- vai jopa ennen kaikkea -- kaipuuna vanhojen heilojen perään. Tällä kertaa Kalle tapailee erästä, joka herättää hänen säälinsä keuhkotaudillaan. Mutta sääliä herättävät myös Pesiönvaaran vaivaistalon asukkaat. Kalle pestataan suunnittelemaan vaivaistalon remontti, minkä vuoksi hän vierailee Pesiönvaaralla usein. Siellä mieleen palaavat isä-Hermannin mielenterveysongelmien vuodetja oleilu muun muassa Pesiönvaaralla. Sen ajattelu on Kallelle erityisen vaikeaa, mutta helppoa ei olemyöskäänkohdata vaivaistalon nykyisiä asukkaita, joista moni on Kallelle tuttu lapsuus- ja nuoruusvuosilta.

Muissa työasioissa Kalle kiertää Taivalkoskea tarkistamassa uusia kansakoulurakennuksia, joista suurin osa on karmeassa kunnossa rakentaessa käytettyjen märkien tiivistepurujen vuoksi. Tämä tekee työn raskaaksi, eikä kovia tuomioita jakelevaan rakennusmestariin suhtauduta aina lämpimästi. Eri puolilla pitäjää kiertäminen vie paljon Päätalon aikaa -- eikä vähiten siksi, ettei Kallen luonnolla ajella virka-auton puuttuessa taksilla kunnan laskuun, vaan hän ajaa kaikki matkansa säässä kuin säässä polkupyörällä. Mitä hulluutta! ei ole yhtään ajattelematon huudahdus, sillä kuten moni muukin on todennut, Kallehan tuhlasi järjettömät määrät työaikaa ajaessaan joka paikkaan pyörällä. Mutta jälleen kerran niin monella ja osuvalla tavalla kuvaavahan tämä koko pyöräilymasokismi on: Kalle Päätaloa, Iijoki-sarjaa, sen ydintä ja perinteistä suomalaista miestä kuvaavaa.

Netistä löytyy myös Kai Hirvasnoron sekä Hesarin Vesa Karosen hyvät jutut Muuttuneesta selkosesta.

Kuukauden päästä käsittelyvuorossa on Epätietoisuuden talvi, jossa ollaan yhä edelleen Taivalkoskella. Se onkin viimeinen sarjan osa, joka minulla on valmiiksi luettuna. Vähitellen alan siis palata Päätalon maailmaan lukemalla sarjan viimeiset neljä osaa, mitä olenkin jo kauan odottanut.

Hyvää kevään jatkoa ja iloista vappua Päätalon ystäville!

Iijoki-kimppaluku: Epätietoisuuden talvi

$
0
0
Kalle Päätalo: Epätietoisuuden talvi (Iijoki 22)
Kustantaja: Gummerus, 1992.
Sivuja: 713.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,5/5
Lue esittely täältä

Alkuun pahoittelut tämänkertaisen postauksen myöhästymisestä. Lähdin kahdelle perättäiselle ulkomaanreissulle juuri silloin, kun tämä bloggaus olisi pitänyt julkaista, ja alkaneen loman vuoksi töissä piti niin kiirettä siihen saakka, etten etukäteenkään ehtinyt asettua kirjoittamaan.

Nyt kuitenkin Epätietoisuuden talveen, ja aika pian perään kirjoitan sitten Iijoelta etelään -kirjasta, jota olen nyt pitkästä aikaa saanut lukea mukavasti "reaaliajassa". Tämän Epätietoisuuden talven luin vielä viime syksynä.

Mitä kirjasta on sitten jäänyt mieleen vielä näin yhdeksän kuukautta myöhemmin? Virkistin äsken muistiani lukemalla paitsi tuon yllä linkkaamani Kirjasammon esittelyn myös Kai Hirvasnoron sekä Hesarin Vesa Karosen jutut kirjasta.Taitaa olla niin, että tässäkin osassa sarjaa suuren osan huomiostani vei Kallen ja Lainan suhde kaikkine mutkineen ja metkuineen. Kalle jatkaa Oulu-reissun yhteydessä uskottomalla tiellään, mutta nyt hän epäilee Lainaa samoista vinkeistä. Laina on saanut työpaikan osuuskaupan myymälästä ja tuntuu viihtyvän hyvin liikkeen autokuskin, Veikko Moilasen, seurassa. Veikko on paikkakuntalainen mies, joka on jo nuorena ollut tyttöjen suosiossa, ja Kallella on siksi jo valmiina antipatioita Veikkoa kohtaan.

Päätalon maailmaa tuntevat tietävät, että oikean elämän Laina avioitui myöhemmin samaisen Moilasen kanssa erottuaan ensin Kallesta. Moni tietää myös, että "Laina" eli Helvi on kiistänyt haastatteluissa olleensa avioliiton aikana uskoton tai Veikko Moilasen muutenkaan vaikuttaneen hänen ja Päätalon avioeroon.

Mehän emme voi tietää. Voi vain pudistella vähän päätä, kun miettii, mitä kaikkea uhrataan kirjallisuuden alttarille. Päätalon ja monen muunkin kirjailijan tietyt teokset ovat juuri niin hienoja ja tosia siksi, että ne ovat, no, tosia tai ainakin todehkoja. Ja silti kirjallisuus on aina tulkintaa ja fiktiota, etenkin esim. juuri Päätalon kohdalla, kun kirjat ovat virallisestikin romaaneja eivätkä tietokirjallisuutta. Ja silti peli on aika raakaa, kun kirjoitetaan omasta elämästä, läheisistä ja vihamiehistäkin.

Epäilikö Kalle oikeasti Lainan ja Veikon välillä olevan jotain niin voimakkaasti kuin nämä kirjat antavat nyt ymmärtää? Tapahtuiko silloin todella niin epäilyksiä herättäviä asioita kuin kirjoissa kerrotaan? Vai onko mukana väritystä, tahatonta tai jopa tahallista mustamaalausta tai ainakin vaikeiden asioiden selittämistä itselle jälkeen päin? Emme voi tietää. Ja kuitenkin Kalle Päätalon ensimmäisestä puolisosta on lähes kaikille lukijoille jäänyt monella tavalla ikävä kuva. Moni kyllä myöntää, että Kalle oli varmasti vähintään yhtä suuri pahantekijä avioliitossaan, mutta koska hän on protagonisti, olemme hänen puolellaan. Lainaa voi kutsua jopa näiden kirjojen antagonistiksi.

En tarkoita tässä ottaa kantaa sen puolesta, saammeko tai miten meidän pitäisi kirjoittaa muista ihmisistä silloin, kun kirjoitamme omaelämäkerrallista teosta, oli se sitten proosaakin. Mutta vaikeita kysymyksiä silloin mielestäni käsitellään. Meillä on nyt tämä upea Iijoki-sarja, joka elää lukijoiden käsissä ja mielissä ties kuinka kauan, mutta ilmestymishetkillään se on ollut melkoista tuomion luentaa joillekin eläville ihmisille.

No niin, mutta tosiaan Kallen ja Lainan avioliitto nitisee ja natisee liitoksissaan tässäkin kirjassa, vaikka edelleen heillä on hyviäkin hetkiä ja elämä noin muuten on taas astetta helpompaa, kun he saavat asua kirkonkylässä ja Laina saa työpaikan myötä tekemistä ja tuloja. Uusi asunto ja toimipiste eivät kuitenkaan auta siihen, että asiakkaat tulevat edelleen kunnan rakennusmestarin pakeille minä päivänä ja mihin vuorokauden aikaan tahansa, mikä on tietysti häiritsevää ylipäätään mutta lisäksi estää tehokkaasti Kallen kirjoitushaaveet ja -yritykset. Muutenkin menee helposti ylitöiksi. Lisäksi pienessä asunnossa toimistolle ei ole omaa tilaa, jolloin Kalle ottaa vastaan vieraita ja pitää kokouksia alkovissa, puoliksi keittiössä, eikä kodin yksityisyydestä ole juuri tietoa.

Kunnan kanssa asioiminen ei ole sen virkamiehelle aina helppoa. Kunta kyykyttää nuukuuttaan Kallea joissain tyhmiltäkin tuntuvissa asioissa, ja vaikka Päätalon järjetöntä ympäripaikkakuntaista polkupyöräilyä helpottamaan hankitaan IC-moottoripyörä, monella tapaa järkevämpi hankinta, pakettiauto, jää säästösyistä tekemättä. Tällaisista johtuen muutenkin Tamperetta ikävöivä ja kotiinpaluuseensa pettynyt Kalle päättää lopulta irtisanoutua ja lähteä takaisin Tampereelle. Se ei kuitenkaan onnistu, kun selviää, ettei Tampereen-kodin vuokralaisista päästäisikään ajoissa eroon. Lisäksi kunta lupaa korottaa Kallen palkkaa ja pestata lisäksi Lainan puolipäiväisesti Kallen avuksi toimistohommiin. Niinpä Päätalot jäävät vielä Taivalkoskelle. Toistaiseksi.

Toinen asia, joka minua tässä kirjassa Kallen ja Lainan aviollisten ongelmien lisäksi kosketti, oli Ukkelin kuolema. Ukkeli oli pitkin Iijoki-sarjaa minulle monella tapaa mieluisa sekä hyvin sympaattinen ja kiinnostava hahmo. Kuolemaa tekevä Ukkeli herätti Epätietoisuuden talvessa tunteita, ja jotenkin ne myös kietoutuivat Kummun muutosten ympärille. Mietin haikeana Kallen lapsuus- ja nuoruusvuosien kuvausta Kummusta toisena kotinaan ja monia hyviä hetkiä Patruunan, Milkan, Ukkelin ja Hupin kanssa. Nyt sitten Ukkeli kuolee Hupin perässä, Milka on lähtenyt jo aiemmin, ja Kummun Patruuna tuntuu olevan monella tapaa muuttunut mies, joka ei enää muista puheitaan Kallen "adoptoimisesta" ja Päätalojen muuttamisesta Kumpuun lopulta tuota tilaa jatkamaan. Kallen käynnit Kummussa kuvastavat hyvin hänen kaikinpuolista vierautumistaan lapsuusajoista ja ylipäätään jatkuvaa muutosta. Sitähän elämä on, vaikka meistä kallemaisimmille se on erityisen vaikeaa myöntää ja hyväksyä.

Hyvää alkanutta kesää, ja aurinkoista juhannusta!

Iijoki-kimppaluku: Iijoelta etelään

$
0
0

Kalle Päätalo: Iijoelta etelään (Iijoki 23)
Kustantaja: Gummerus, 1993.
Sivuja: 693.
Genre: Omaelämäkerrallinen tunnustusromaani.
Arvio: 4,5/5
Lue esittely täältä.

Enää en ole vastuussa Taivalkosken kunnan rakennustöistä, en oikeastaan itsestänikään. Tiedän vaimoni pystyvän huolehtimaan siitä, että pääsemme Tampereelle. Se, ettei minulla ole tiedossani työpaikkaa, ei häiritse mieltäni. Minulla ei ole enää vastuun painetta, mikä nostaa sisälleni lähes hekumallisen tunteen. Saan antaa väsymykselleni vallan. Tämä tunne on niin voimakas, että minun olisi helppoa alkaa nauraa mutta yhtä hyvin myös itkeä.

Nyt on monella tapaa ja pitkästä aikaa erityisen miellyttävää kirjoittaa Iijoki-sarjasta: Luen oikeaa painettua kirjaa oikolukuliuskojen sijaan, joten saan siitä valokuvan postauksen yhteyteen. Lopetin kirjan lukemisen muutama päivä ennen tämän kirjoittamista, en useita kuukausia tai lähes vuotta aiemmin, joten kirjan sisältö on tuoreempana mielessä. Ja koska kirja on minulla (kirjastosta) yhä kuvattavana ja selailtavana, voin liittää postauksen oheen osuvia lainauksia sen sisältä, mistä pidän.

Aloitin lainauksella kirjan loppupuolelta, siitä kun Kalle ja Laina vihdoin jättävät Taivalkosken taakseen ja palaavat Tampereelle. Kalle kuvaa helpotuksen tunnetta niin, että se todella välittyy lukijalle -- tai tämähän johtuu myös aiemmin elävästi kuvatusta ehdingosta, jota Kalle kotiseudullaan aikuisena koki. Tietenkin hän on myös haikea lähtiessään, ei kai hän muuten olisi Kalle Päätalo, mutta kyllä lähtemisen päätös oli selvästi oikea. Siitä todistaa myös päätöksentekohetken kuvaus, kun Päätaloja taas kunnan puolelta juoksutetaan uutta asuntoa etsimässä ja Kalle joutuu kuuntelemaan hyvin tylyn tyrmäyksen eräältä rouvalta, jonka talosta hänet on neuvottu kysymään uutta kotia itselleen ja Lainalle:

Sen verran osoitan mieltäni, että en sano näkemiin, edes hyvästi. Toisaalta minun ulos tultuani haluttaisi alkaa karjua laulamalla perkeleitä, mutta samalla ratkean mielessäni lähes riemuun. Sisälläni valkeaa humahtamalla elämälleni ja elämällemme uusi ja peruuttamaton päätös! Niinpä polkaistaessani IC:ni käyntiin, tunnen jo kiitollisuutta talon emäntää kohtaan. Töykeällä käytöksellään emäntä oli katkaissut sisältäni niin tärkeän henkisen säikeen, että aion puhutella häntä vastakin rouvaksi, jos osuisimme puheisille.

Kai Hirvasnoro on blogissaan otsikoinut tätä osaa käsittelevän postauksensa osuvasti "Pitkät jäähyväiset tekoselkoselle". Koko Iijoelta etelään -osaa leimaavat haikeus ja toisaalta myös helpotus. Edellä kuvattu päätös lähtemisestä tapahtuu ennen kirjan puoliväliä, ja sen jälkeen yhä selkeämmin Kalle havahtuu huomaamaan, kuinka Taivalkoski ei täytä hänen nostalgian sävyttämiä haaveitaan. Kallella tuntuu haikeudesta huolimatta olevan kiire Tampereelle, ja monia hetkiä sävyttää masentunut mieliala. 

Kaille oli jäänyt minun tapaani voimakkaasti mieleen Martan ja Simosen Veikon onnettomat kihlajaiset (kihlaus tosin pian purettiin, mutta kirjan lopussa Kalle saa Kallioniemestä kirjeen, jossa Martta kertoo menneensä sittenkin naimisiin Veikon kanssa, mitä Kalle ei, ihme kyllä, kommentoi lainkaan). Niiden tunnelma säilyy synkeänä, koska Martta ei osaa iloita edessä olevasta lähdöstä lapsuudenkodistaan ja lasten viemisestä pois isovanhempien luota. Veikkoa hän kehuu, mutta todellista rakastumista ei ainakaan kirjojen riveiltä tai rivien välistäkään huomaa. Pahinta on kuitenkin lukijalle Herkon täydellinen romahtaminen, kun hän tavoistaan poiketen ottaa kihlajaisissa viinaa ja alkaa itkeä paitsi Antan ja pikku-Kallen menettämistä myös omaa kovaa elämäänsä.

Martta nousee ja katoaa Meijerikamariin. Isä ryyppää pitkän horaisun. Kun hän laskee kupin, hänen poskiaan valuvat vesinoroset. Sisälleni tulee entistä masentavampi tunne. Minulla ja isällä ei ole koskaan ollut läheistä henkistä suhdetta, ei alkuunkaan sellaista kuin äidin kanssa. Silti ymmärrän isältä karanneen kyyneleet. Vaikka isä on karski kaikkinaiselle hempeilylle, hän on hyvin lapsirakas. Isä ottaa uuden ryypyn ja sanoo:
- Mulla ei ole, Veikko, sinnua kohtaan pienintä väärää mieltä. Tulevat vain mieleen nuo poijat. Minä olen niihin niin kiintyny.

Iijoki-sarjan sodanjälkeisistä vuosista kertovia kirjoja lukeneet tietävät, että Martan pojat olivat todella enemmän kuin kaikki kaikessa Hermannille.Ja toisinpäin.

Eikä isä enää yritäkään pidätellä tunteittensa purkautumista, kun sanoo:
- Sinnua vastaan, Veikko, mulla ei ole mittää, mutta poikia sinun pittää kohella kun ihmisen lapsia...
Puhe katkeaa tyrskivään itkuun. Myös äiti joutuu kuivaamaan silmäkuoppiaan. Veikko sanoo:
- Sitä sinun ja Riitun ei tarvihe pelätä, että rupejaisin hylykimään poikia. Minä tiijän, että Martalla on poijat ja otan Martan poikineen.
- Minä uskon, että jos jostahi poijat saavat kelevollisen isäpuolen, niin on se juuri Veikko.
Eikö isä tajua äidin puhetta vai hyväksyykö sen tänä herkkänä hetkenään. Joka tapauksessa isä laskee kasvonsa pöydälle ristimiensä käsivarsien päälle ja tyrskii:
- On olevinaan vain pikkusen aikaa... kun olin penska... Sitte parraillani oleva mies. Ja nyt olen, perkele, vanha ja vaivanen ukko. Eihän minusta... ennää olekkaa poikiin... mieheksi elättäjää. Rippikoulun alakukoulun sain käyvä Päätalosta. Sitte isä-Ukkeli joutu penskasakin kansa... maalimalle. Minä olin vanhin. Olin Ahoniemessä... tätin talossa renkinä... kun kävin rippikoulun päästöosan... Voi perkele, että elämä piti olla... kovaa.

Kihlajaiset kaikkineen ovat uskomaton kirjallinen kuvaus. Hesarin Vesa Karonen kirjoittaa hyvin siitä, kuinka monitasoisesti tätä teosta ja yleensä Päätaloa voi lukea. Pakkohan ei ole, mutta kirjallisuustieteestä kiinnostuneet voisivat yleisestä ylenkatseesta huolimatta löytää näistä teksteistä vaikka mitä kiinnostavaa. Olen taas seurannut, miten sosiaalisen median piireissäni norjalaisen Karl Ove KnausgårdinTaisteluni-sarjasta käydään täsmälleen samanlaista keskustelua kuin Päätalo-fanit ovat käyneet Iijoki-sarjasta jo vuosikymmeniä. Silti suurin osa Knausgårdin lukijoista ei koskisi pitkällä tikullakaan Päätalon kirjoihin. Ehkä historiallinen perspektiivi tuntuu jotenkin hankalalta.

Olen keskittynyt useissa postauksissani Kallen ja Lainan avioliittoon. Sarjan tässä osassa se tuntuu olevan vähän taustalla. Kalle on kyllä jatkuvasti mustasukkainen, kun hänen mieleensä tulevat epäilyt Lainan suhteesta Veikko Moilaseen, mutta Kalle hillitsee itsensä, eikä suuria riitoja synny. Minua jäi kyllä kiinnostamaan Hartikka-Veikon sanoma, että hänellä on uutta tietoa Polossa vietetystä yöstä, jolloin Kalle epäili vahvasti jotakin tapahtuneen vaimonsa ja Sonni-Moilasen välillä. Veikon uutta tietoa ei nimittäin ainakaan tässä kirjassa paljasteta.

Kalle itse tietenkin tuntee lämpimiä tunteita yhtä jos toista naista kohtaan. No, ehkä lähinnä Tyyne Simosta ja keuhkotautia sairastavaa Maijaa. Näidenkin kanssa viimeisissä tapaamisssa on jo masentunutta pettymystä mukana. Kolmas "vieras" nainen Kallen elämässä on Pesiövaaran vanhainkodin johtaja Irja. Häntä kohtaan Kallella ei tosin taida olla romanttisia tunteita, mutta toisinpäin saattaa ollakin, ja joka tapauksessa Kallen ja Irjan toimiva ystävyyssuhde on kuvattu hyvin kauniisti ja lämmöllä.

On uskomatonta, että Iijoki-sarjaa on minulla jäljellä enää kolme kirjaa. En pidä lainkaan mahdottomana ajatusta palata tähän sarjaan vielä uudelleen, vaikka yleensä en lue kirjoja toistamiseen tai katso edes lempielokuviani useampaan kertaan. Jokin kumma taika tässä sarjassa on. Aloitan ensi viikolla Pato murtuu -osan lukemisen, ja sen kanssa lähdenkin taas Taivalkoskelle, Päätaloviikolle. Sekin on uskomatonta ja taianomaista, että pääsen vielä toisenkin kerran kirjasarjan tapahtumapaikoille, jopa Kallioniemeen.

Kuullaan taas kuukauden päästä!
Viewing all 53 articles
Browse latest View live